28.12.13

Ψηφιακές συχνότητες «στο σφυρί»

 Το τελευταίο στάδιο παράδοσης του έλεγχου της τηλεόρασης στο μονοπώλιο των σταθμών εθνικής εμβέλειας, ξεκίνησε. Μετά το «ΟΚ» της ΕΕ, η οποία απάντησε σε ερώτηση του Νίκου Χουντή, εφαρμόζοντας το «χρησμό της Πυθίας», η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανακοίνωσε πως αναμένει τις υποψηφιότητες για τον πάροχο δικτύου της ψηφιακής τηλεόρασης ως την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014, οπότε και θα ξεκινήσει η δημοπρασία.


Απόλυτο φαβορί είναι η εταιρεία  Digea η οποία και ανήκει στους 7 σταθμούς εθνικής εμβέλειας συμπεριλαμβανομένου  και του Alter που έκλεισε, ενώ ενδιαφέρον έχουν δείξει ο ΟΤΕ TV και η Forthnet. Όμως η διαδικασία της δημοπράτησης, όπως διαμορφώθηκε τις μέρες που η κυβέρνηση έκλεινε την ΕΡΤ, ευνοεί τη δημιουργία μονοπωλίου. Η δημοπρασία για τους ψηφιακούς διαύλους  θα ξεκινήσει από τα 16,36 εκατ. ευρώ για 6-8 4 ψηφιακούς διαύλους και η παραχώρηση θα είναι για 15 χρόνια. Κοινώς το τίμημα που θα εισπράξει το δημόσιο θα είναι κοντά στο 1 εκατ. ευρώ το χρόνο από τον μελλοντικό ψηφιακό πάροχο, όσα περίπου πληρώνει το Mega για τις αναλογικές του συχνότητες! Στην περίπτωση των περιφερειακών σταθμών το υψηλότερο τίμημα για τον πάροχο που θα το κερδίσει ορίστηκε στα
 699.000 ενώ μικρότερα ποσά ζητούνται για την υπόλοιπη χώρα. Το κεντρικό ερώτημα στο οποίο δεν υπάρχει δημόσια απάντηση ως τώρα, είναι οι χρεώσεις που θα κάνει στη συνέχεια η εταιρεία που κερδίσει το διαγωνισμό.

 Για τη συμμετοχή των υποψηφίων, ζητείται  εγγυητική επιστολή ύψους 250.000 ευρώ για τους διαύλους πανελλαδικής εμβέλειας και 55.000 ευρώ για τους περιφερειακής εμβέλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: