10.11.13

Πολλά λόγια, ελάχιστη διαφάνεια στη Δημόσια Τηλεόραση!



Χωρίς να δοθούν στη δημοσιότητα οικονομικά στοιχεία για το όφελος από το κλείσιμο της ΕΡΤ και την μαζική απόλυση  περίπου 3.000 εργαζομένων, μπήκαν λουκέτο και χειροπέδες στην κρατική ραδιοτηλεόραση, με απόφαση της κυβέρνησης, ύστερα από Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δεν κυρώθηκε ποτέ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.



Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννης Στουρνάρας, και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Σίμος Κεδίκογλου, οι οποίοι και υπέγραψαν το λουκέτο, με την επίκληση της ζημίας που προκαλείται στον προϋπολογισμό από τη λειτουργία της ΕΡΤ, δεν έδωσαν ποτέ τέτοια στοιχεία στη Βουλή, ίσως διότι η αλήθεια ήταν άλλη. Η ΕΡΤ, πριν κλείσει, ήταν ο μεγαλύτερος φορέας ΜΜΕ στη χώρα, με κερδοφορία, εξαιτίας σκληρών περικοπών και ορθής διαχείρισης του ανταποδοτικού τέλους. Επιπλέον όμως, ούτε και οι συνυπεύθυνοι για τη λειτουργία της “Δ.Τ.”, οι,  Γκίκας Μάναλης και Παντελής Καψής, έχουν δώσει απολογιστικά στοιχεία για την επιβάρυνση του Προϋπολογισμό, με εξαίρεση μια αναφορά στη Βουλή από τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, περί “φθηνότερης τηλεόρασης στον κόσμο”.


Αλλά και για τη ΝΕΡΙΤ η κατάσταση είναι συγκεχυμένη. Ο προϋπολογισμός της εταιρείας δεν έχει εγκριθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς, από τον οποίο θα συναχθεί και το συμπέρασμα για το μελλοντικό αριθμό των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων που θα διαθέτει. Επίσης δεν είναι γνωστό ούτε το νέο τίμημα για το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο ακόμη και αν επιστρέψει στους λογαριασμούς από τον Ιανουάριο του 2014, δεν θα έχει διοχετευτεί στα ταμεία της ΝΕΡΙΤ πριν από το Μάρτιο του Νέου Έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: