14.11.13

Η εξαφάνιση της ενημέρωσης στην Ελλάδα
Το 2013 θα είναι η χρονιά που  η Ελλάδα θα θυμάται το κλείσιμο του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, αναφέρει για την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο στην τελευταία του έκθεση για την τηλεοπτική αγορά στην Ευρώπη, που καλύπτει 38 χώρες. Στην έρευνα σημειώνεται και η κατάργηση ειδικά της ΝΕΤ (ΕΡΤ) με ποσοστό θεαματικότητας 8% και του καναλιού Info+  (ΕΡΤ) για τα ΑΜΕΑ.


Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την επιβολή λουκέτου  στην ΕΡΤ, με την ταυτόχρονη κατάργηση της από τη θέση του broadcaster έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην  επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Μαζί  της εξαφανίστηκαν από την ελεύθερη τηλεόραση και τα ευρωπαϊκά κανάλια BBC World, Deutsche Welle  και  Euronews το οποίο ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2012 την ελληνική του έκδοση. Στη λίστα που έχει συντάξει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητηρίου δεν υπάρχει κανένα από τα διεθνή ή ευρωπαϊκά δίκτυα στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Όλα τα μεγάλα δίκτυα, CNN International, BBC,  Deutsche Welle, Euronews, France 24 βρίσκονται είτε σε IPTV  πλατφόρμες, ή  στη δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση  (Νova, ΟΤΕ TV). Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Κύπρο, με εξαίρεση την ελεύθερη επίγεια μετάδοση του (ελληνικού) Euronews καθώς συμμετέχει και το ΡΙΚ. 

Στην περίπτωση του  Euronews, η Nova πήρε την πρωτοβουλία και μετακίνησε στις πρώτες θέσεις της πλατφόρμας (θέση 116) δίπλα στους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, την ελληνική έκδοση του Euronews, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό μετά το κλείσιμο της ΝΕΤ, της ΕΤ3 και της ΕΤ1 και την αντικατάσταση από τη “Δ.Τ.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: