8.11.13

“Όχι” στον τηλεοπτικό ανταγωνισμό





Κατήργησαν τον ανταγωνισμό στην ψηφιακή τηλεόραση τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Η υπερψήφιση των “κρυμμένων διατάξεων, υπέρ των τηλεοπτικών σταθμών, στο νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας, δημιουργεί καθεστώς ολιγοπωλίου και στην ψηφιακή τηλεόραση. Η βασική ιδέα των διατάξεων είναι πως θα συνεχίσουν να εκπέμπουν όσοι εξέπεμπαν σήμα στις 31 Αυγούστου 2013 και είχαν σύμβαση με νόμιμο πάροχο δικτύου.

Όσοι επιχειρηματίες περίμεναν να επενδύσουν στην τηλεόραση, χωρίς να καταλάβουν παράνομα δημόσια περιουσία αποκλείονται. Όσες εταιρείες του εξωτερικού θα ήθελαν να δημιουργήσουν μια τηλεοπτική δραστηριότητα σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να περιμένουν το διαγωνισμό (αν γίνει πότε και ολοκληρωθεί, ή να αγοράζουν μια ζημιογόνο επιχείρηση που αξιοποιεί την κατάληψη μιας δημόσιας συχνότητας . Αντιθέτως, με τη διάταξη που ψήφισαν, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ ενισχύονται καταζητούμενοι επιχειρηματίες, εταιρείες προσώπων που βρίσκονται ήδη στη φυλακή και επιχειρήσεις με υψηλότατο δανεισμό. Επιπλέον το σκάνδαλο της ψηφιακής τηλεόρασης περιλαμβάνει ένα ακόμη βήμα, την δημιουργία μονοπωλίου στο σκέλος της μετάδοσης του σήματος, με ένα διαγωνισμού που φέρει την υπογραφή από τη διοριζόμενη από την εκάστοτε κυβέρνηση, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.


 Η διάταξη αυτή έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα όπως έχει κρίνει ήδη η Ολομέλεια του ΣτΕ με την 3578/2010 απόφασή του, την οποία επικαλείται και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής στο επίμαχο νόμο. Το ΣτΕ έκρινε πως η «επ΄ αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως, αντίκειται προς το Σύνταγμα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: