5.6.13

Προφάσεις του ΕΣΡ για την «άδεια» στο ΑΡΤ TV


Σε πολιτικό «σίριαλ» εξελίσσεται η υπόθεση της «απόφασης 241» του ΕΣΡ που εκχωρεί τη δυνατότητα ψηφιακής εκπομπής στο ΑΡΤ  TV (πρώην ΤΗΛΕΑΣΤΥ)   στη Θεσσαλονίκη και κατ΄ επέκταση σε όλη την Ελλάδα. «Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης άσκησε πλήρως τα καθήκοντά του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αρχής  σε απάντηση πως προς την ΕΙΤΗΣΕΕ. Το συμβούλιο επιχειρεί να δικαιολογήσει πως εκχωρήθηκε, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία ένα τέτοιο σημαντικό προνόμιο, που λειτουργεί ως άτυπη άδεια, στο σταθμό του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Πως ένας σταθμός τοπικής εμβέλειας στην Αττική με άδεια του 1993,  βρίσκεται ξαφνικά με δικαίωμα εκπομπής σε όλη την Ελλάδα; Το  ΕΣΡ τα ρίχνει στους άλλους, στο ΣτΕ και την ΕΕΤΤ. Δηλώνει πως είχε διαπιστώσει πως εξέπεμπε παράνομα, αλλά οι αποφάσεις του κατέπεσαν στο ΣτΕ, με την αιτιολογία πως λόγου του Νόμου 3431/2006 ήταν αναρμόδιο να επιβάλει κυρώσεις και αρμόδια ήταν η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Το ΣτΕ στην 2448/2012 απόφαση του, δεν λάμβανε θέση  στο αίτημα του σταθμού αν μπορεί το κανάλι να εκπέμπει εκτός Αττικής, που ήταν η προκαθορισμένη περιοχή για την εκπομπή του. 

 Στην απάντηση του το ΕΣΡ επικαλείται το γεγονός πως ο σταθμός λειτούργησε από το 2007 ως το 2012 κατά  τη διάταξη του άρθρου 11 παρ. 19 του Ν.3592/2007  ως «κομματικός» για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, κάνοντας λόγο για προστασία από το νόμο. Πλην όμως είναι γνωστό πως όταν έκανε την επίμαχη αίτηση για πανελλαδική εμβέλεια το 1998, το τότε ΤΗΛΕΑΣΤΥ ήταν επιχείρηση με φυσικά πρόσωπα ως μετόχους και πως η συγκεκριμένη διάταξη δεν δίνει προνόμια για εκπομπή τηλεοπτικού σήματος, πέραν της άδειας που κατείχαν οι σταθμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: