13.6.13

Διαφωνία και στο ΕΣΡ

Ρήγμα και στο ΕΣΡ προκάλεσε η απόφαση για το λουκέτο στην ΕΡΤ. Σε ανακοίνωση του, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Αρχής η πλειοψηφία των μελών (Λασκαρίδης, Παπακώστας, Σταθάκης, Δεμίρη Στεφανάκης)  «επισημαίνει τις εκ της καταργήσεως των κρατικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας επιπτώσεις στο κατά το αρ. 5 Α παρ. 1 του Σ. δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση”.



Η πρώτη διαφοροποίηση ήρθε από τον Κωνσταντίνο Αποστολά. Το μέλος του ΕΣΡ  πρότεινε “την ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε., μέχρι της αναδιοργάνωσης της εταιρείας γιατί δημιουργούνται αρνητικές επιπτώσεις στην κατά το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος εξασφάλιση ποιοτικής στάθμης προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας”.
«Αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος τόσο η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όσο και η απόφαση της για την κατάργηση της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Επισημαίνω, ότι κατά το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος ο έλεγχος του Κράτους στη ραδιοφωνία και την τηλεόραση υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ που αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή”  δηλώνει η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, η οποία και επίσης μειοψήφησε . Η Λίνα Αλεξίου  θεωρεί ότι η κατάργηση της ΕΡΤ συνιστά παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην Ανεξάρτητη Αρχή”  και σημειώνει πως “η δημόσια ραδιοτηλεόρασης αποτελεί δημόσιο αγαθό και ως εκ τούτου το ΕΣΡ πρέπει “να ζητήσει ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της Υπουργικής Απόφασης».



Στο ΣτΕ προσέφυγε η ΠΡΟΣΠΕΡΤ καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης και αναστολής της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, στο οποίο «πάτησε» η υπουργική απόφαση του λουκέτο στην ΕΡΤ. Η συζήτηση της κύριας προσφυγής ορίστηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις 27 Σεπτεμβρίου 2013, ενώ το αίτημα για την προσωρινή διαταγή αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες από τον πρόεδρο του ΣτΕ, Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Στην προσφυγή γίνεται αναφορά σε σειρά παραβιάσεων συνταγματικών και Ευρωπαϊκών συμβάσεων, και της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: