18.5.13

Προκήρυξη για την ψηφιακή TV




Στην τελευταία βδομάδα του Ιουνίου δηλώνει η κυβέρνηση πως θα είναι   έτοιμη για την προκήρυξη των αδειών παρόχων δικτύου της ψηφιακής τηλεόρασης. Είναι το πρώτο κρίσιμο στάδιο της μετάβασης στην ψηφιακή , αφού όποιος πάρει την  άδεια του παρόχου θα έχει τα κλειδιά για τη μετάδοση του σήματος των καναλιών στην ψηφιακή εποχή.


 Τη σχετική ανακοίνωση για τις κυβερνητικές προθέσεις έκανε το γενικός γραμματέας του υπουργείου ανάπτυξης και πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ, Μενέλαος Δασκαλάκης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΕΕΤΤ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσες άδειες θα χορηγηθούν και αν οι πάροχοι, όπως είναι λογικό θα πληρώσουν για τη χρήση της δημόσιας περιουσίας του φάσματος των συχνοτήτων, ή να συνεχίσουν  να σφυρίζουν αδιάφορα…

Το μεταβατικό στάδιο της ψηφιακής τηλεόρασης για την Ελλάδα, ήταν μια αποτυχία. Τόσο η  Digea όσο και η ΕΡΤ απέτυχαν ως το τέλος του 2012 να ανταποκριθούν στην ευρωπαϊκή προθεσμία και να έχουν ολοκληρώσει τη σχετική πρόβλεψη  για την εκπομπή από τα 23 σημεία εκπομπής. Χάθηκαν 5 χρόνια από το 2007 που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος χωρίς να αδειοδοτηθούν οι σταθμοί, με αποτέλεσμα το φάσμα, να γεμίσει από ...καταπατητές που εκπέμπουν προσωρινά σύμφωνα με τις σχετικέ εγκρίσεις που χορήγησε το ΕΣΡ. Η πραγματικότητα είναι πως ουδείς από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που σήμερα εκπέμπουν έχει πραγματική άδεια για αναλογική ή για ψηφιακή άδεια, με προφανείς τις απώλειες για τα δημόσια ταμεία από την απουσία της πολιτικής στην οπτικοακουστικό τομέα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: