6.5.13

Έργα και ημέρες του ΕΣΡ


πηγή: "Real  News"
του Ε.Σ. Ραδιοτηλεοπτικού

Είναι δυνατόν σε μια χώρα να εκπέμπουν οι ραδιοφωνικοί και οι τηλεοπτικοί σταθμοί χωρίς άδεια.  Είναι δυνατόν το Συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη Αρχή, το ΕΣΡ να μην έχει νόμιμη σύνθεση; Είναι δυνατόν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας του ΕΣΡ για αυτά τα επίμαχα ζητήματα να παρακάμπτονται; Κι όμως είναι αυτά που συμβαίνουν σήμερα  στα ΜΜΕ. Πίσω  από τα πρόστιμα του ΕΣΡ, υπάρχουν πολλές υποθέσεις παρασκηνίου και η Real News επιχειρεί να θυμίσει που παρεμβαίνει το ΕΣΕ και τι αποσιωπά.




Στον απολογισμό των 11 χρόνων του ΕΣΡ, υπό τον κ. Ιωάννη Λασκαρίδη, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει δύο βασικά γεγονότα, την έλλειψη αδειών και τη μαζική έκδοση πιστοποιητικών διαφάνειας τα οποία και επέτρεπαν σε επιχειρηματίες των ΜΜΕ, να λαμβάνουν έργα. Το τοπίο αυτό επέτρεψε να γιγαντωθεί η διαπλοκή στην Ελλάδα, με χρήματά από τα δημόσια ταμεία.

Κατά την παρατεταμένη θητεία και εκτός χρονικών ορίων του κ. Ι. Λασκαρίδη στην προεδρία του ΕΣΡ καμία άδεια σε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό δεν παραχωρήθηκε. Αντιθέτως,  οι σταθμοί συνεχίζουν να λειτουργούν με προσωρινό καθεστώς λειτουργίας παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ΕΣΡ δέχθηκε και ανέχθηκε αυτή τη θεσμική εκτροπή, με τα πρόσωπα που αποφασίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους, ακόμη κι όταν έληγε η θητεία τους. 

Ο κρίσιμος ρόλος του συμβουλίου αποκαλύφθηκε στην έκδοση των πιστοποιητικών διαφάνειας. Ο σχετικός νόμος για το βασικό μέτοχο, επέβαλε στο ΕΣΡ να αναλάβει τη διαδικασία. Σε όλες τις περιπτώσεις, πλην μίας κατάφερε να εντοπίσει τη διαπλοκή. Με το κυβερνητικό επιχείρημα πως «έπρεπε να γίνουν τα έργα» το ΕΣΡ χορηγούσε πιστοποιητικά διαφάνειας και σε επιχειρηματίες που μέσω συγγενικών τους πρόσωπων, είχαν και ΜΜΕ και προμήθευαν το ελληνικό δημόσιο. Μόνο με την αλλαγή της διακυβέρνησης το 2004, όταν τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας, ανέλαβε η ΝΔ υπήρξε αλλαγή στις ισορροπίες και το ΕΣΡ αρνείται κυρίως με επιμονή του Ροδόλφου Μορώνη, να χορηγήσει πιστοποιητικό στον Άκτωρα της Οικογένειας Μπόμπολα. Η πράξη αυτή θα προκαλέσει και τις συζητήσεις για την πώληση στην οικογένεια Αγγελοπούλου, από την οικογένεια Μπόμπολα στον Πήγασο. Τελικά ο νόμος της ΝΔ για το βασικό μέτοχο καταπέφτει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και η διαπλοκή στην Ελλάδα θρίαμβεύει





1.   Κλείσιμο Best Radio

Μια αναφορά στην Εκκλησία του  ραδιοφωνικού παραγωγού, Γρηγόρη Ψαριανού, σημερινού βουλευτή της ΔΗΜΑΡ από τη συχνότητα του Best , ήταν αρκετή για το ΕΣΕΡ  το Νοέμβριο του 2005, να ζητήσει τη διακοπή λειτουργίας του σταθμού!  Στην εκπομπή ο Γ. Ψαριανός αναφερόταν σε ένα περιστατικό με μια κυρία στο Κολωνάκι, κάνοντας σχόλια για τους Χριστιανούς, τη ναυτιλία και τον τότε υπουργό εμπορικής Ναυτιλίας. Η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και ανέστειλε την ισχύ της απόφασης. Ο Best  τελικά έκλεισε, αλλά μετά από τις επιλογές της ιδιοκτησίας του.

2.   Τράγκας- Μερκελ

**Το ΕΣΡ  «φιλοδωρεί» με πρόστιμα συνολικού ύψους 25.000 ευρώ για τις εκπομπές του Γιώργου Τράγκα (28.09.2011, 08.11.2011) και τις αναφορές στη Γερμανίδα Καγκελάριο για «άσεμνους χαρακτηρισμούς» και κακή χρήση της ελληνικής γλώσσας».  Το συμβούλιο ανοίγει «λογαριασμό» επιβολής προστίμων στο  Real FM

 3. Αλ Τσαντίρι Νιους

Η εκπομπή  του Λάκη Λαζόπουλου  είχε τολμήσει  να προβάλει τα πρόσωπα των Απριλιανών στα σώβματα των, Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργο Καρατζαφέρη, Γιώργου Πεταλωτή, υπό τον ήψο στρατιωτικών εμβατηρίων. Το ΕΣΡ «ρίχνει» πρόστιμο 80000 ευρώ, στον  Alpha  το Νοέμβριο του 2011 με την αιτιολογία της «διασφάλισης προστασίας των θεσμών και προστασίας προσωπικότητας αναφερόμενων πρόσωπων».  Δεν είναι όμως η μοναδική φορά που ο Λάκης Λαζόπουλος θα περάσει το «κατώφλι» του ΕΣΡ. Πέρυσι θα «τιμωρηθεί» με 30.000 ευρώ για «απρεπές λεξιλόγιο».

4.Ράδιο Αρβύλα

Δύο πρόστιμα 50.000 ευρώ και 30.000 ευρώ και σε αυτή τη σατιρική εκπομπή, στον ΑΝΤ1. Το Μάιο του 2011 όταν  οι συντελεστές της εκπομπής έκαναν μια γενικόλογη αναφορά πως «οι βουλευτές λειτουργούν σαν κλίκα»,με το επιχείρημα πως το σχόλιο «προσβάλει τους θεσμούς» και «οι γενικεύσεις» πρέπει να αποφεύγονται. Και στις 31 Μαίου του 2012 ο ΑΝΤ1 τιμωρήθηκε με πρόστιμο 15.000 ευρώ για την κριτική της  εκπομπής στην Εκκλησία, αναφορικά με τη στάση που κρατάει η πολιτεία για τη φορολόγησή της. 

5.   Φιλί μεταξύ δύο  ανδρών

Αναμφιβόλως πρόκειται περί εκπομπής, η οποία βρίσκεται έξω από την ποιοτική στάθμη» που επιβάλλει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός του ΕΣΡ” αποφάνθηκε το  ΕΣΡ για τη σειρά “Κλείσε τα ματια” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Αφορμή το φιλί μεταξύ δύο ανδρών στο επεισόδιο της 6ης Οκτωβρίου του 2013 “Η όλη εκπομπή είναι ικανή να εξοικειώσει την παιδική ηλικία και τη νεότητα με τη χυδαιότητα και εντεύθεν να επιφέρει βλάβη», κρίνει το ΕΣΡ και επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στο Mega.

6. Ελληνοφρένεια

Η Ελληνοφρένεια  μετέδωσε βίντεο όπου με τη χρήση εφέ, «γιαούρτωνε» τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, έχοντας ως υπότιτλο τη λέξη «Σκιαχτήκαμε».  Το ΕΣΡ το 2009 έκρινε πως πρέπει να τιμωρηθεί  η τηλεόραση του Σκάι με πρόστιμο 20.000 ευρώ. Το ΣτΕ είχε άλλη άποψη και αποφάσισε πως η εκπομπή είναι σατιρική και πως επιπλέον δεν προέτρεψε το κοινό «στη διάπραξη αδικημάτων βίας” Το πρόστιμο ακυρώθηκε.


7. «Φραπελιά»


Στην περίπτωση των εκπομπών προώθησης της “φραπελιάς από την Άννα Δρούζα (ΝΕΤ)  και Τατιάνια Στεφανίδου, όταν ο κόσμος έβαζε στο μπλέντερ τα φύλλα της ελιάς και έπινε το “χυμό” τους, το ΕΣΡ επέβαλε την κύρωση της σύστασης, χωρίς κανένα πρόστιμο Το ΕΣΡ, αιτιολογώντας την απόφασή του, τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να αποκλειστούν από τα κανάλια συζητήσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος, επομένως κατ αρχάς η συζήτηση για την ελιά καλώς προβλήθηκε κι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κυρώσεων”



8. Φτιάξε και εσύ μια ρουκέτα Ευαγγελάτος

Ο Νίκος Ευαγγελάτος είχε παρουσιάσει από το δελτίο ειδήσεων τον τρόπο συναρμολόγησης μιας ρουκέτας, με αφορμή τρομοκρατικό χτύπημα με το συγκεκριμένο όπλο . Το ΕΣΡ επέβαλε σύσταση στον τηλεοπτικό σταθμό


9. Εκπομπή  Athens gay and Lesbian Show. 

«Πρόκειται αναμφισβητήτως περί υποβαθμισμένης εκπομπής, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην εκ του προαναφερθέντος άρθρου του Συντάγματος αξιουμένη ποιότητα (σ.σ. αρ. 15 παρ. 2)» κρίνει το ΕΣΡ στις 21 Δεκεμβρίου 2004 και επιβάλει πρόστιμο 5.000 ευρώ στο ραδιοφωνικό σταθμό Επικοινωνία  FM. Η εκπομπή είχε ως αντικείμενο τα θέματα των  gay και των Λεσβιών. Μετά το πρόστιμο, κόπηκε

10. Ταινία Straight Story

Το Mega τόλμησε να προβάλει στη βραδινή ζώνη την ταινία Straight Story
Τ ο ΕΣΡ έκρινε πως η ταινία που προβάλει έναν υποθετικό κόσμο στον οποίο η ομοφυλοφιλία είναι το κυρίαρχο πρότυπο, προκειμένου να αναδείξει τις διακρίσεις εναντίον των μη ετεροφυλόφιλων προσώπων «ασφαλώς...μπορεί να επιφέρει σοβαρή βλάβη στη πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων». Επέβαλε πρόστιμο 30.000 ευρώ στο Mega.






Δεν υπάρχουν σχόλια: