5.5.13

Σταθμοί χωρίς άδεια


πηγή: "Real News"
του Ε.Σ.Ραδιοτηλεοπτικού

Η ελληνική ραδιοτηλεόραση λειτουργεί με άδειες που έχουν λήξει, και δεν προκηρύσσει νέες, δημιουργώντας μια κλειστή αγορά, υποχρεώνοντας όσους επιθυμούν να μπουν σε αυτή να αγοράζουν ζημιογόνα ΜΜΕ. Η ευθύνη των κυβερνήσεων είναι σημαντική καθώς καθόριζε το πλαίσιο των προκηρύξεων, όσο και του ΕΣΡ που παρατηρούσε το πρόβλημα χωρίς να αντιδρά.  Οι άδειες στο ραδιόφωνο έληξαν  το 2004 και 2005 και έκτοτε δεν έχει γίνει προκήρυξη των συχνοτήτων.
Στην τηλεόραση οι τελευταίες άδειες χορηγήθηκαν το 1993 και από τότε, μετά το νόμο 2328/1995 του Ευάγγελου Βενιζέλου θεωρούνται «νομίμως λειτουργούντες» με δικαίωμα και για ψηφιακή εκπομπή, με παρατάσεις διάρκειες στην προκήρυξη των νέων συχνοτήτων. Η τελευταία προκήρυξη εθνικών συχνοτήτων ,περιφερειακών και τοπικών σταθμών έγιναν από την κυβέρνηση Σημίτη. «Το ΣτΕ είναι δύο τετράγωνα μακριά από εδώ και μπορεί να προσφύγει», ήταν η θέση του ΕΣΡ στην προφανή παρατήρηση πως οι προκηρύξεις είχαν προβλήματα. Ο διαγωνισμός κατέπεσε, αλλά οι σταθμοί συνέχισαν να εκπέμπουν χωρίς πρόβλημα και δίχως άδειες, ελεγχόμενοι από μια Αρχή που δεν είχε νόμιμη συγκρότηση.
Ούτε, όμως, η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ εφαρμόζεται από την κυβέρνηση. Η  Ολομέλεια του ΣτΕ με την 3578/2010 απόφαση του, για το Αθηνά TV έκρινε, μεταξύ άλλων πως «δημόσιο αγαθό αποτελούν οι αριθμητικά περιορισμένες ραδιοσυχνότητες για την πραγματοποίηση τηλεοπτικών εκπομπών αναλογικού σήματος” και αυτό “προσβάλλεται όταν η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων γίνεται χωρίς την απαιτούμενη διοικητική άδεια, δηλαδή αυθαιρέτως και παρανόμως”. Επιπλέον, ανέφερε πως “οι παρατάσεις στην προκήρυξη των συχνοτήτων αντιβαίνει προς την συνταγματική αρχή της ισότητας” καθώς  εκείνοι που “δεν παρέβησαν τον νόμο, σε εξόχως μειονεκτική μοίρα σε σχέση με τα πρόσωπα, τα οποία, με την αυθαίρετη κατάληψη ραδιοσυχνότητας, ίδρυσαν παρανόμως, χωρίς δηλαδή άδεια, τηλεοπτικό σταθμό”.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: