2.5.13

Ποια είναι τα γεγονότα “μείζονος σημασίας”;




Φανταστείτε να μην μπορείτε να δείτε ζωντανά τον τελικό του  Champions League ή τον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος...Τους  Ολυμπιακούς  Αγώνες , το  Mundial και  το Euro. Φαντάζει απίθανο αλλά δεν είναι και τόσο από τη στιγμή που η Πολιτεία δεν  έχει εκπληρώσει την υποχρέωση της για τον ορισμό των «γεγονότων μείζονος σημασίας», παρά τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες που έχει ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο.


Ο τελικός του Champions League από το Γουέμπλεϊ θα μεταδοθεί ζωντανά από τη  ΕΡΤ και τη Nova (και σε 3D) ενώ το Κύπελλο Ελλάδας Ποδοσφαίρου από τον ΟΤΕ TV και τον ΑΝΤΕΝΝΑ, χωρίς ωστόσο η ελεύθερη μετάδοση να συνιστά υποχρέωση που επιβάλλεται από την Πολιτεία, καθώς δεν έχει οριστεί η σχετική λίστα με τα αθλητικά και τα κοινωνικά γεγονότα. Η λίστα αυτή είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς ο νόμος ορίζει πως οι τηλεοπτικοί οργανισμοί που έχουν τα αποκλειστικά δικαιώματα , «σε διοργανώσεις μεγάλου ενδιαφέροντος για το κοινό» είναι υποχρεωμένοι και μόνο για τους λόγους της ειδησεογραφίας να προσφέρουν σύντομα αποσπάσματα, αντί εύλογης αμοιβής σε όσους τηλεοπτικά δίκτυα το ζητήσουν, με υποχρέωση  αναγραφής της πηγής.

Αν η  Πολιτεία είχε εφαρμόσει τη νομοθεσία και αν είχε ορίσει τα γεγονότα «μείζονος σημασίας» θα ήταν γνωστό εκ των προτέρων, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Mundial, το Mundobasket και το Euro, έχουν την ίδια σημασία με το Champions League ή τη SuperLeague και το καθεστώς διάθεσης των στιγμιοτύπων τους.  Αλλά όπως φαίνεται είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να υπάρχουν καθαροί κανόνες στο “παιχνίδι”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: