15.5.13

Κατάργησε τη διασταύρωση των ειδήσεων το ΕΣΡ




Παγκόσμια πρωτοτυπία από το ΕΣΡ. Με τη χθεσινή απόφαση του ΕΣΡ να στείλει στο αρχείο την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για την παραποίηση των δηλώσεων του  βουλευτή Β. Διαμαντόπουλου, όπου εμφανιζόταν να υποστηρίζει την τρομοκρατική επίθεση στο Εμπορικό Κέντρο του Αμαρουσίου. Η βασική αρχή της διασταύρωσης των ειδήσεων που προβλέπονται από τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας των δημοσιογράφων, αλλά και από τη νομοθεσία μπήκαν στο αρχείο.


Το ΕΣΡ δέχθηκε πως το επίμαχο βίντεο, το οποίο και δεν είχε υπογραφή σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου συνιστούσαν τη «θέση της κυβέρνησης» η οποία έπρεπε να μεταδοθεί, ασχέτως αν παρουσιαζόταν ως «τρομοκράτης» ο Β. Διαμαντόπουλος, με τις δηλώσεις του. Επιπλέον έκρινε πως δεν επρόκειτο για παραποιημένο βίντεο, αν και μετά από την παρουσίαση του συνόλου των δηλώσεων προέκυπτε πρόδηλα πως τα λεγόμενα του αλλοιώθηκαν εμφανιζόμενος ως υποστηρικτής των τρομοκρατών. Επιπλέον αποδέχεται πως είναι θεμιτή η προβολή βίντεο που παράγονται από τρίτους, δεν έχουν υπογραφή, με την αποδοχή πως είναι κυβερνητικά.

Το ΕΣΡ ανοίγει μια  «Κερκόπορτα»  καθώς επιτρέπει τη μετάδοση συκοφαντιών, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση διασταύρωσης από τα Μέσα, με τις διάφορες «ομάδες αλήθειας» να μπορούν να διαδίδουν ό,τι θέλουν, χωρίς καμία συνέπεια για τις ίδιες ή τα Μέσα.  Η αυτονόητη υποχρέωση της διασταύρωσης των πληροφοριών και η αποστολή της αποκάλυψη της προπαγάνδας δεν θεωρείται πλέον απαραίτητη, από τη στιγμή που υπάρχει η κυβερνητική σφραγίδα. Η παραπλάνηση του κοινού φέρει πλέον τη σφραγίδα του ΕΣΡ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: