16.4.13

Ψηφιακή άδεια θέλει και η Forthnet




Άδεια παρόχου δικτύου επίγειων ψηφιακών υπηρεσιών θα διεκδικήσει και η  Forthnet. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης θέλει να είναι σε θέση να παρέχει ολοκληρωμένες τηλεοπτικές υπηρεσίες και στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα ανοίξει, όπως δεσμεύτηκε ο Σίμος Κεδίκογλου, τη συζήτηση για τις συχνότητες και θα προκηρύξει το τηλεοπτικό φάσμα.


 Στην ψηφιακή εποχή, το να κατέχει κανείς άδεια δικτύου ψηφιακών υπηρεσιών ίσως είναι και σημαντικότερο, από το να κατέχει άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού, καθώς είναι εκείνος που επί της ουσίας αποφασίζει το ποιος εκπέμπει και το ποιος όχι. Έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση το  πεδίο αυτό αποφασίζεται από δύο παίκτες, τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και την εκάστοτε κυβέρνηση.  Η Digea, η εταιρεία των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών της χώρας είναι αδειοδοτημένη από το 2009 από την  Εθνική Επιτροπή  Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με την επισήμανση του ελέγχου της αγοράς ψηφιακής τηλεόρασης, δύο χρόνια αργότερα. Κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Υπηρεσίες παρόχου δικτύου παρέχει η ΕΡΤ φιλοξενώντας στις συχνότητες τα πρόγραμμά της, το ΡΙΚ, τους ξενόγλωσσους  DW, BBC, TV5 και τα κανάλια nova. Σε αυτό το πεδίο θέλει να μπει και η Forthnet, βλέψεις για το επίγειο δίκτυο έχει και ο ΟΤΕ.

Το ζήτημα, σε μια χώρα που αναζητεί έσοδα είναι αν θα ρυθμίσει επιτέλους το τηλεοπτικό της τοπίο,  εκδίδοντας οριστικές άδειες για Πάροχους  δικτύου (πχ Digea,  ΕΡΤ) και Πάροχους περιεχομένου (π.χ. Mega, ΝΕΤ)  συνοδευόμενες από υποχρέωση καταβολής τελών προς το ελληνικό δημόσιο. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λογικό μου ακούγεται, μιας και έχει μεγάλη εμπειρία στη ψηφιακή. Ήταν η πρώτη που την έφερε αν δεν κάνω λάθος.