1.4.13

Το «περήφανο όχι» της Ελλάδας στο ...ελληνικό Euronews!





Athens Voice 28.03.2013

Η φωνή της Ελλάδας ακούγεται σε όλη την Ευρώπη από το Euronews. Από τα τέλη του Δεκεμβρίου η ελληνική έκδοση του Euronews μεταδίδεται σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, δορυφορικά , καλωδιακά ή επίγεια ψηφιακά. Υπάρχει μόνο μια χώρα που αρνήθηκε τη λειτουργία του Euronews,κι αυτή είναι η Ελλάδα!


Φαντάζει απίστευτο, αλλά είναι απολύτως Ελληνικό. Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της ΕΡΤ σταμάτησε την πλήρως την εκπομπή του Euronews στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό κανάλι να μην έχει παρουσία στη χώρα. Είναι το μοναδικό …”περήφανο όχι” της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρώπη. Η ΕΡΤ διέκοψε την αγγλική και γαλλική έκδοση του Euronews , για να μην επιτρέψει τη μετάδοση του ελληνικού προγράμματος, για να μην «δυσαρεστηθούν» οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Η μετάδοση του Euronews στη Ελληνική γλώσσα ήταν μια ιδέα των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Δ. Χριστόφια, όταν το Euronews ξεκίνησε την τουρκική εκδοχή του. Μετά από διαβουλεύσεις,  οι διοικήσεις των ΕΡΤ, ΡΙΚ και του Euronews κατέληξαν σε συμφωνία η οποία προέβλεπε πως η ελληνική γλώσσα θα γίνονταν η 12η που θα μιλούσε το Euronews σε ένα 24ωρο πρόγραμμα που θα μεταδιδόταν στην Ευρώπη . Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε  τη χρηματοδότηση  του εγχειρήματος δαπανώντας  21 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια, και δημιουργώντας ως και 41 νέες θέσεις εργασίας, σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιόν.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να τηρήσει τη συμφωνία. «Η ΕΡΤ διακόπτει προσωρινά την επίγεια ψηφιακή μετάδοση του σήματος του πολύγλωσσου τηλεοπτικού σταθμού Euronews», ανακοίνωσε η διοίκησή της, στις 18 Δεκεμβρίου 2012.  Επιπλέον, όταν ο εκπρόσωπος του Euronews, Michael Peters  ήρθε στην Ελλάδα για να μάθει τι έχει συμβεί, ουδείς από την κυβέρνηση δεν καταδέχθηκε να το συναντήσει. Σημειώνεται πως η  μετάδοση ξενόγλωσσων προγραμμάτων από το μπουκέτο της ΕΡΤ συνιστά  υποχρέωση για την  εταιρεία.

Για τη συμφωνία ΕΡΤ-ΡΙΚ-Euronews η ΕΡΤ συνέταξε εσωτερικό πόρισμα που ανέφερε πως κακώς έχει συναφθεί. Ακολούθησε έκθεση των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης η οποία και δεν διαπίστωσε καμία παρατυπία, δικαιώνοντας τη νομική υπηρεσία της ΕΡΤ, η οποία και είχε «απομονωθεί» από τον «πυρήνα» που διοικεί την εταιρεία. Η Euronews SA προσέφυγε στο ΕΣΡ κατά της ΕΡΤ για διακριτική μεταχείριση σε βάρος της, καθώς την ίδια ώρα επιτρέπει, από το επίγειο ψηφιακό δίκτυο της, την αναμετάδοση του  BBC World, του  CNN και (φυσικά) της  Deutsche Welle».


 To ΕΣΡ που είχε αρχικά γνωμοδοτήσει υπέρ της μετάδοσης του ελληνικής γλώσσας, με την 128/25.2.2013  απόφαση του καλεί με σύσταση την ΕΡΤ να επαναφέρει το Euronews με την «απειλή επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: