5.4.13

Πρόταση του ΕΣΡ για την αδειοδότηση


 Σχέδιο νόμου για τους όρους και τις προϋποθέσεις  αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών κατέθεσε το ΕΣΡ. Το σχέδιο περιλαμβάνεται στον ετήσιο απολογισμό για το έτος 2012 και συμπίπτει χρονικά με τις εξαγγελίες του Σίμου Κεδίκογλου για την προκήρυξη των ψηφιακών αδειών ως τον Ιούνιο, αλλά και τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας για τη διάθεση του φάσματος των συχνοτήτων.


Οι προκηρύξεις των συχνοτήτων γίνονται από το ΕΣΡ , το οποίο και αξιολογεί τις αιτήσεις των υποψηφίων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εταιρειών και χορηγούνται οι άδειες χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν θα είναι αρμοδιότητα της ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής, καθεστώς το οποίο είναι σε ισχύ ως και σήμερα. Οι συχνότητες και οι δίαυλοι που παραχωρούνται αποφασίζονται από τον αρμόδιο υπουργό. Στην προκήρυξη αναφέρονται ρητά, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων που θα πρέπει να κατατεθούν στο ΕΣΡ, το παράβολο και το ετήσιο μίσθωμα που θα καταβάλλει η αδειούχος εταιρεία  προς το ελληνικό δημόσιο. Το μίσθωμα αυτό θα πρέπει να πληρώνεται τον Ιανουάριο κάθε έτους,  ενώ η μή καταβολή του θα συνιστά αιτία για την ανάκληση της άδειας

Ο άδειες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες για τους τηλεοπτικούς και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σε εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας και έχουν διάρκεια 4 ετών. Το ΕΣΡ και μόνο αυτό θα μπορεί να ανακαλεί τους όρους της άδειας στην περίπτωση που δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για την κατοχή της. Η άδεια  διαλαμβάνει το φορέα, το είδους του ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, τον τίτλο, τη συχνότητά του, τη θέση εκπομπής και τη διάρκεια της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: