3.4.13

Οι ψηφιακές συχνότητες στο «τραπέζι»




Προκήρυξη ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων ως τον Ιούνιο σχεδιάζει η κυβέρνηση. Την επίσημη προαναγγελία έκανε χθες στη Βουλή ο Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ. Η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίο έφτασε να αποτελεί Μνημονιακή υποχρέωση, ενώ θα έπρεπε να είναι παράγοντας ανάπτυξης της τηλεοπτικής αγοράς, με χρονικό ορόσημο για τις τηλεοπτικές εκπομπές το τέλος του 2012...


Η κυβέρνηση έχει ήδη μοιράσει στα κανάλια ένα σχέδιο ανάπτυξης της ψηφιακής τηλεόρασης, το οποίο προβλέπει από το Μάιο την ψηφιακή μετάβαση της Κρήτης, η οποία έχει ακόμη αναλογικό σήμα και την οριστική ψηφιακή εκπομπή από τον Ιούνιο σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς οι άδειες και η ψηφιακή μετάδοση σήματος ...δεν συνδυάζονται, αφού περίπου όλοι μπορούν να εκπέμπουν, χρησιμοποιώντας δημόσια περιουσία την οποία δεν πληρώνουν. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως τόσο η  Digea όσο και η  ΕΡΤ  δεν έχουν καλύψει τα 23 Κέντρα εκπομπής που προέβλεπε η νομοθεσία κατά τη μετάβαση, σε αντίθεση με τη  Forthnet η οποία πέτυχε έγκαιρα το στόχο.

Κρίσιμα σημεία, από εδώ και πέρα, είναι η αδειοδότηση των πάροχων δικτύου (π.χ.  Digea, ΕΡΤ) και των παρόχων περιεχομένου (π.χ. κανάλια εθνικής εμβέλειας) και ο ορισμός των τελών χρήσης. Η κυβέρνηση διαθέτει το όπλο του καθορισμού των τηλεοπτικών σταθμών που θα εκπέμπουν στην Επικράτεια, αλλά και το πόσο θα πληρώνουν εκείνα και οι επίγειες πλατφόρμες που θα μεταφέρουν το σήμα τους. Κοινώς, το πολιτικό παιχνίδι, ξεκινάει ξανά με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς να βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: