12.4.13

Συρρίκνωση ή επανεκκίνηση για την ΕΡΤ;





Θα μπορέσει να λειτουργήσει ξανά η ΕΡΤ; Μετά από ένα 8μηνο παλινωδιών,  η ΕΡΤ, με τα ίδια πρόσωπα και το ίδιο ΔΣ θέλει να κάνει επανεκκίνηση με τον οικονομολόγο Γκίκα Μάναλη στη θέση του παραιτηθέντος διευθύνοντος συμβούλου, δημοσιογράφου, Νίκου Σίμου. Σήμερα θα είναι η πρώτη του εμφάνιση στο ΔΣ της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.


Η ΕΡΤ είναι η μοναδική εταιρεία ΜΜΕ που αυτή τη στιγμή έχει σταθερά έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος, κερδοφορία και μηδενικό δανεισμό. Όμως έχει περιέλθει σε «δίνη» εξαιτίας της απόφασης του Γ. Παπακωνσταντίνου να υπαχθεί στο καθεστώς των ΔΕΚΟ, αν και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, και της επιλογής της κυβέρνησης του Α. Σαμαρά να αφαιρέσει το 25% του ανταποδοτικού τέλους υπέρ του ΛΑΓΗΕ.  Αυτό το καθεστώς σφίγγει  «σαν θηλιά» την ΕΡΤ, καθώς υποχρεώνεται και να παράγει κέρδη και να τα διαθέτει στη μαύρη τρύπα του ελλείμματος. Θα επιχειρήσει να τα αλλάξει αυτά ο Γ. Μάναλης, η θα τα θεωρήσει δεδομένα και θα αφεθεί στο «δόγμα Προβόπουλου» το οποίο απαιτεί τη συρρίκνωσης της ΕΡΤ;

Είναι κοινό μυστικό πως τα ιδιωτικά κανάλια βλέποντας τα έσοδα του να μειώνονται έθεσαν ανοικτά το αίτημα του «κουρέματος» της ΕΡΤ, σε όλα τα επίπεδα. Ένα από τα πρώτα πλήγματα που υπέστη η ΕΡΤ ήταν στην ενημέρωση αφού πρώτα απομακρύνθηκαν οι δημοσιογράφοι που είχαν «άρωμα» αριστεράς και στη συνέχεια τα δελτία ειδήσεων μετατράπηκαν σε κυβερνητικά ανακοινωθέντα, με ολοφάνερες τις επιπτώσεις στα ποσοστά θεαματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: