15.2.13

ΕΡΤ: Champions League ή φωτοβολταϊκά;




Ανοιχτή υπόθεση παραμένει η συμφωνία TEAM-ΕΡΤ για το Champions League. Η σημερινή  διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης (Ν. Τέλλης- Ν. Σίμος) συγκεντρώνει στοιχεία και γνώμες για να αποφασίσει τι θα κάνει με την επίμαχη συμφωνία για την οποία ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος της προηγούμενης διοίκησης ( Σ. Στεφάνου- Λ. Ταγματάρχης). Ή θα προσφύγει σε διαιτησία ή θα επιδιώξει ένα κούρεμα στο τίμημα. Επί των ενδεχομένων  αυτών,  υπήρξε συζήτηση και χθες στο ΔΣ της ΕΡΤ.


Η υπόθεση αυτή ξεκινάει το Καλοκαίρι του 2011. Η αρχική παρέμβαση της εισαγγελίας έγινε μετά από δημοσιεύματα στο Internet και ρεπορτάζ στο Mega και καταγγελίες του τότε βουλευτή της ΝΔ, και σημερινό υφυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου Κριτήριο για την εισαγγελική παρέμβαση ήταν το υψηλό τίμημα της ΕΡΤ σε σχέση όμως με εκείνο των ιδιωτικών σταθμών. Η προσφορά της ΕΡΤ των 32,4 εκατ. ευρώ για 3 έτη ήταν φθηνότερο κατά 20% σε σχέση με εκείνη της περιόδου 2006-9 και στηριζόταν στην ύπαρξη του σταθερού εσόδου του ανταποδοτικού τέλους και στην απουσία δανείων. Αντιθέτως το βασικό επιχείρημα των ιδιωτικών καναλιών για τις εντυπωσιακά χαμηλές προσφορά (πχ 6 εκατ. ευρώ του Mega για 3 χρόνια) στηρίχθηκε στη μείωση των εσόδων από τη διαφήμιση.

Το Καλοκαίρι του 2012 η τρικομματική κυβέρνηση, έλαβε μια απόφαση που επηρεάζει κάθετα την πορεία της ΕΡΤ. Με απόφαση του Σιμου Κεδίκογλου και Ασημάκη Παπαγεωργίου (ΥΠΕΚΑ) αφαιρείται το 25% του ανταποδοτικού τέλους από την ΕΡΤ, υπέρ του ΛΑΓΗΕ και αίφνης το  Champions League μοιάζει με πολυτέλεια. Το ερώτημα είναι, αν θεωρείται σκάνδαλο το ποσό των  32,4 εκατ. ευρώ για ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, μέσα σε 3 χρόνια, τότε τι μπορεί κανείς να υποθέσεις για τα 28 εκατ. ευρώ που θα δώσει μόνο για φέτος η ΕΡΤ στο ΛΑΓΗΕ...για φωτοβολταϊκά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: