11.1.13

ΕΙΤΗΣΕΕ: “Φταίει το κράτος”




Σε σκληρή κριτική για τις επιλογές των κυβερνήσεων στο πεδίο των συχνοτήτων προχωράει η Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Η ανακοίνωση έρχεται μια βδομάδα μετά την πρώτη της παρέμβαση στο καθεστώς λειτουργίας του 902 TV και το ρόλο του ΕΣΡ.   Αφορμή οι  κατηγορίες  για το αν καταβάλουν οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας τέλη χρήσης συχνοτήτων- αλλά και οι  χωρίς άδειες εκπομπή τους.


Η ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρει πως «το Κράτος έχει προκηρύξει 4 φορές τις τηλεοπτικές άδειες (1990, 1992, 1998, 2003) και, με εξαίρεση την ημιτελή αδειοδότηση το 1993 του διαγωνισμού του 1992, δεν ολοκλήρωσε τις διαδικασίες αξιολόγησης χωρίς καμμία σοβαρή αιτιολόγηση”.  Σχετικά με τα τέλη συχνοτήτων που επιβλήθηκαν  με το νόμο Βενιζέλου (2328/1995) “το Κράτος εισπράττει ανελλιπώς και εμπροθέσμως τα οριζόμενα τέλη συχνοτήτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ”. Επιπλέον  το κράτος κατά την ΕΙΤΗΣΕΕ  “ουδέποτε εκδόθηκαν οι κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου διοικητικές πράξεις εκχώρησης των συχνοτήτων”.

Η ένωση των  ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών κάνει λόγο και για “προφανή κατασπατάληση δημοσίου χρήματος”  χρησιμοποιώντας  συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως το  Αγροτικό Κανάλι «Δήμητρα», το «EURONEWS – ΕΛΛΑΣ», η διόγκωση της ΕΡΤ ΑΕ, το  Κανάλι της Βουλής. Καταγγελία που καθώς είναι επώνυμη και προσδιορισμένη πρέπει λογικά να απασχολήσει και την εισαγγελία. Η ΕΙΤΗΣΕΕ υποστηρίζει πως “το κόστος λειτουργίας του δημόσιου τομέα υπερβαίνει το συνολικό ετήσιο τζίρο των επιχειρήσεων της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης”.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ στρέφεται και κατά του ΕΣΡ για το γνωστό ζήτημα της μη νόμιμης σύνθεσης του. Μιλάει για “πελατειακές σχέσεις” και  για “παραεμπόριο συχνοτήτων με την ανοχή του Κράτους και με τη διαχρονική αβελτηρία του ΕΣΡ”  “φωτογραφίζοντας” ξανά τον 902 TV .

Δεν υπάρχουν σχόλια: