31.1.13

Και η δημοσιογραφία “στο απόσπασμα”!
Στην 84η θέση στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της μή κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, βρίσκεται η Ελλάδα υποχωρώντας κατά 14 βαθμίδες . Στην πρώτη θέση είναι η Φιλανδία και ακολουθούν η Δανία και η Νορβηγία, χώρες που βρίσκονται στη ζώνη της οικονομικής ασφάλειας, σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Ουγγαρία που είναι υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ. 


Σύμφωνα με την κατάταξη  της  οργάνωσης, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην 84η θέση. «Οι θεσμοί χειρίζονται επικίνδυνα τους νόμους-φίμωτρο», στην Ουγγαρία (56η θέση) και στην Ελλάδα, αναφέρεται στην έκθεση.  Ειδικά για τη χώρα μας, αναφέρεται πως  ότι η δραματική πτώση του δείκτη είναι ακόμη πιο ανησυχητική και από την Ουγγαρία, σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Χαρακτηρίζεται καταστροφικό το κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους που βρίσκονται υπό το κράτος της βίας τόσο από την αστυνομία, όσο και από εξτρεμιστικές ομάδες.

Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα πληθαίνουν οι επιθέσεις από την αστυνομία εναντίον δημοσιογράφων . Δύο όμως είναι οι πλέον χαρακτηριστικές  για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμη καμία απάντηση από την αστυνομία ή τη δικαιοσύνη. Εκείνη του Μανόλη Κυπραίου, ο οποίος έχασε την ακοή  του ύστερα από χειροβομβίδα κρότου λάμψης που έριξε  αστυνομικός  σε στοά, αν και είχε κάνει γνωστή τη δημοσιογραφική του ταυτότητα.  Κι εκείνη του φωτορεπόρτερ Μάριου Λωλού, στον οποίο επιτέθηκε άνδρας των ΜΑΤ, χτυπώντας το από πίσω στο κεφάλι και σώθηκε μετά από χειρουργική επέμβαση. Η κυβέρνηση δεν τοποθετείται για τα χτυπήματα σε βάρος των λειτουργών του Τύπου, αν και έχει στη σύνθεσή του, υπουργούς δημοσιογράφους, μέλη της ΕΣΗΕΑ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: