23.1.13

“Όχι” κάμερες στους φοροφυγάδες




Άλλες διαπομπεύσεις είναι επιθυμητές και άλλες πρέπει να αποφεύγονται. Ύστερα από αίτημα της αίτημα της κυβέρνησης, το εκτός ορίων θητείας ΕΣΡ εξέδωσε υπόδειξη προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς  να μην προβάλουν  την εικόνα  των πρόσωπων που οδηγούνται σε εισαγγελικές, αστυνομικές  ή δικαστικές αρχές, χωρίς να υπάρχει προηγούμενη συναίνεσή τους, έχοντας ως άλλοθι τους φτωχούς και τους κοινωνικά αποκλεισμένους των συσσιτίων.


Μετά από παραγγελία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Φύλων το ΕΣΡ υποδεικνύει προς όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας, “να μην προβάλουν την εικόνα προσώπων ευρισκόμενων σε κατάσταση κοινωνικής εξαθλίωσης ή ένδειας άνευ ρητής ή σιωπηρής (!) συναίνεσης”. Όμως με αφορμή το εμπόριο δυστυχίας που έχουν ξεκινήσει  αστέρες των 7.00 μμ και των 8.00 μμ το ΕΣΡ ζητάει παράλληλα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να μην μεταδίδει πρόσωπα που οδηγούνται ενώπιον “των δικαστικών ή εισαγγελικών ή αστυνομικών και λοιπών άρχων άνευ ρητής ή σιωπηράς συναινέσεως αυτών”.

Πρακτικά, λοιπόν, όσοι φοροδιαφεύγουν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και οδηγούνται στον εισαγγελέα και όσοι είναι ήδη έγκλειστοι, πολιτικοί ή επιχειρηματίες θα αποφεύγουν την τηλεοπτική έκθεση. Αυτό σε αντίθεση πχ με τις οροθετικές που δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια, αλλά η απόφαση αυτή δεν συγκίνησε τους νομικούς του ΕΣΡ, είτε τα μέλη της Αρχής που πρότεινε προ ετών η Αριστερά. Ή ακόμη δεν ισχύει για τους νεαρούς που προσάγονται ή συλλαμβάνονται από την αστυνομία .


Η απόφαση αυτή του ΕΣΡ είναι στα όρια της πρόκλησης, αν αναλογιστεί κανείς τις παραβιάσεις της νομοθεσίας, ακόμη και στο σκέλος της πολιτικής πολυφωνίας που έχει δεχθεί αυτό το ΕΣΡ στην …υπερδεκαετή θητεία των βασικότερων μελών του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: