18.12.12

«Πάγος» στην επένδυση του Euronews στην Ελλάδα


 Προσβάσιμο παντού, στην Ελλάδα όμως μόνο στη συνδρομητική τηλεόραση. Ένα ανέλπιστο “δώρο” στη nova και  στον ΟΤΕ TV κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Από σήμερα το Euronews θα μεταδίδει το πρόγραμμα του και στην Ελληνική γλώσσα, με μια μικρή ομάδα 21 δημοσιογράφων που μεταφράζει και θα επιμελείται τα ρεπορτάζ.


Η πρωτοτυπία είναι η απολύτως ελληνική. Το Euronews θα μιλάει ελληνικά σε όλο τον πλανήτη με δορυφορικό ή επίγειο σήμα σε 3,5 δις νοικοκυριά Θα καλύπτει με επίγειο ψηφιακό σήμα την Κύπρο όπως προβλέπει η συμφωνία του Euronews με το ΡΙΚ. Δεν εκπέμπει όμως σε όλη την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο, ελεύθερα καθώς η σημερινή κυβέρνηση αμφισβήτησε τη συμφωνία που έκανε η προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ, με το  Euronews, ενώ παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ, Γ, Μιχελάκης κατέθεσε συνολικά 4 ερωτήσεις και μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα . Έτσι οι Έλληνες θεατές μέσα από το ψηφιακό επίγειο μπουκέτο της ΕΡΤ θα  μπορούν να βλέπουν το  Euronews στα αγγλικά  ή τα γαλλικά όχι όμως και στα ελληνικά!  Αυτό συμβαίνει  παρά το γεγονός  η σχετική πρόβλεψη έγινε επί διακυβέρνησης της χώρας επί ΝΔ στο νόμο του Θόδωρου Ρουσόπουλου για την εκπομπή ξενόγλωσσων καναλιών μέσω ΕΡΤ, χωρίς ουδείς να διατυπώσει αντίρρηση για το κόστος χρήσης των συχνοτήτων. 
Η  διοίκηση της ΕΡΤ, επί της ουσίας, αναμένει την απόφαση της κυβέρνησης, παράλληλα με τα πορίσματα που θα συντάξει το Σώμα Επιθεωρητών  Δημόσιας Διοίκησης και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Σε περίπτωση που δεν θα επιτραπεί η μετάδοση, θα πρέπει αυτοδικαίως να διακοπεί το σήμα του  BBC, του  Euronews, της  DW και του  TV 5. 

1 σχόλιο:

Sotos Ch. είπε...

Προσβάσιμο παντού στην Ελλάδα αν έχεις δορυφορικό δέκτη και λήψη από Hotbird (ή Astra 1G), τελεία. Το Euronews εκπέμπεται ελεύθερα δορυφορικά από τον Hotbird, ασχέτως το ό,τι είναι ενταγμένο στο πακέτο της Nova. Όλοι οι δορυφορικοί δέκτες μπορούν να το δουν. Μόνο στο πακέτο του ΟΤΕ από τον Eutelsat 9A είναι κρυπτογραφημένο.