7.9.12

«Και η Αριστερά, εκδότης είναι»




Το 1989  το μεγάλο αίτημα ήταν να υπάρξει η «ελεύθερη τηλεόραση». Τώρα , ίσως να ακούγεται ο όρος μάλλον γραφικός , αλλά τα χρόνια εκείνα υπήρχε το κρατικό μονοπώλιο της ΕΡΤ από τη μια και από την άλλη η υπόσχεση της ιδιωτικής τηλεόρασης πως θα άλλαζε τη ζωή μας μια για πάντα. Τότε ο ενιαίος Συνασπισμός διέπραξε ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα του στη σύντομη πολιτική του διαδρομή. Συμμετέχοντας στη συγκυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ παρέδωσε, χωρίς όρους και κανόνες, την τηλεόραση στους εκδότες, οι οποίοι χωρίς να ελέγχονται από κανέναν, δημιούργησαν ένα ολιγοπώλιο  που κρατάει  23 χρόνια στην Ελλάδα.

Η διάταξη «δώρο»  ήταν  στο  άρθρο 4 του νόμου 1866/89 για την «άδεια μη κρατικής τηλεοράσεως: «Μεταξύ των κριτηρίων για τη χορήγηση και ανανέωση της άδειας συνεκτιμώνται η πληρότητα και η ποιότητα του προγράμματος και η εμπειρία και παράδοση των μετόχων της εταιρείας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως επίσης και η ιδιότητα του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης».

Η μοναδική αντίδραση που υπήρξε, ενάντια στο νόμο για την ιδιωτική τηλεόραση προήλθε από  τον  τέως  Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας , Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της ΔΗΑΝΑ, με μια συγκλονιστική ομιλία τη Βουλή , στις 14 Σεπτεμβρίου 1989 κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου καταψήφισε τον νόμο λέγοντας: «Αξιότιμοι  κύριοι συνάδελφοι,  ό,τι και να κάνετε σ΄ αυτό το άρθρο, όπως και να το τροποποιήσετε, που δεν το τολμάτε, όπως και να αξιώσετε σύμφωνη γνώμη, που δεν θα την αξιώσετε η κυβέρνηση θα δώσει τις άδειες. ένας τρόπος και μόνον υπάρχει, να παρέμβει η Βουλή και να μη δοθούν  οι άδειες σε ανθρώπους επικίνδυνους, να ψηφιστεί η διάταξη κατά την οποία απαγορεύεται στους εκδότες να χορηγούνται οι άδειες»

Τη θέση του Συνασπισμού είχε εκφράσει  στη συζήτηση του νομοσχεδίου ο τότε βουλευτής του Συνασπισμού, Μίμης Ανδρουλάκης: «Και η Αριστερά εκδότης είναι»,  είχε πει εννοώντας ότι ο Συνασπισμός διέθετε τον Ριζοσπάστη , την Αυγή , τον 902 αριστερά στα FM , τον εκδοτικό Οίκο Σύγχρονη εποχή , την Πρώτη και τον Rock FM

Δεν υπάρχουν σχόλια: