23.8.12

Ταξική TV!



Η μια τηλεόραση μεταδίδει παλιές, πολύ παλιές ελληνικές σειρές σε πολλοστή επανάληψη και φρέσκα σίριαλ Τουρκίας.  Τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές είναι το μόνο  ζωντανό πρόγραμμα, ενώ παράξενες διαφημίσεις από αυτές που κάποτε μετέδιδαν τα μικρά κανάλια, παίζουν πλέον νυχθημερόν. Αυτή είναι περίπου η ελληνική ιδιωτική τηλεόραση, στην εποχή της ύφεσης.  Είναι αυτή που βλέπει ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, το οποίο έχει και την επιλογή της ΕΡΤ, η οποία όμως με τη σειρά της, αν και έχει κεφάλαια μεταδίδει επαναλήψεις.

Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή. Ταινίες πρώτης προβολής, υψηλής ποιότητας αμερικάνικες σειρές από το  HBO και τα μεγάλα αμερικάνικα στούντιο και ζωντανή εικόνα από το ελληνικό, το αγγλικό το ισπανικό το γερμανικό πρωτάθλημα, μαζί με το  Champions League.  Αυτή είναι η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα. Όποιος έχει χρήματα στην Ελλάδα πληρώνει και βλέπει ένα αξιοπρεπές θέαμα, σε σήμα Υψηλής Ευκρίνειας, ακόμη και Τριδιάστατο.

Γιατί, λοιπόν η ιδιωτική τηλεόραση, που έχει τον πρώτο λόγο στις πολιτικές εξελίξεις, άρα και στην καθοδήγηση του κοινού, εμφανίζεται τέτοια σημεία κατάρρευσης; Είναι μόνο η ραγδαία μείωση της διαφήμισης που προκαλεί τη ραγδαία πτώση. Μάλλον όχι. Ως το 2008 κανείς δεν ασχολιόταν στην ελληνική τηλεόραση με τη σπατάλη. Η ιδιωτική τηλεόραση είχε επιδοθεί σε μια φρενήρη κούρσα  με την μετάδοση πολλών και αδιάφορων ελληνικών σειρών,  άθλιων  reality games και αμέτρητων κουτσομπολίστικων εκπομπών. Τα έσοδα της στηρίζονταν σε ένα παράξενο σχήμα με διαφημιστές, διαφημιζόμενους και λοιπούς ειδήμονες που είχαν δημιουργήσει ένα χρηματιστηριακό παιχνίδι το οποίο εξελίχθηκε γρήγορα σε «αεροπλανάκι». Οι μέτοχοι δεν έβαζαν χρήματα προτιμώντας να κάνουν οι τράπεζες αυτή τη δουλειά.  Ταυτόχρονα διασκεδαστές και δημοσιογράφοι  λάμβαναν (και ορισμένοι εξακολουθούν) μυθικά ποσά για μια δουλειά χαμηλής ποιότητας, που απολάμβανε όμως της απήχησης του τηλεοπτικού κοινού.
Και ξαφνικά η φούσκα έσκασε, στα χέρια των τηλεθεατών. Μαθημένοι να παρακολουθούν πριν από την κρίση 4 ώρες τηλεόραση τη μέρα, τώρα θέλοντας και μη, κάνουν εντατικά μαθήματα τουρκικών, αφού δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν για να αλλάξουν επίπεδο και να «ανέβουν» στη συνδρομητική TV. ποιος είπε πως η τηλεόραση δεν είναι ταξική;

Δεν υπάρχουν σχόλια: