5.7.12

Το σκάνδαλο των συχνοτήτων συνεχίζεται!



Ανοίγει η «κλειστή» αγορά της τηλεόρασης στην Ελλάδα, με ευρωπαϊκή παρέμβαση. Το Euronews  θα δημιουργήσει στη χώρα μας το Euronews Greece  και θα εκπέμψει 24ωρο πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα, αξιοποιώντας τη συνεργασία του με την ΕΡΤ και την εξέλιξη της τεχνολογίας της ψηφιακής τηλεόρασης, αλλά και την απουσία εκμετάλλευσης του σπάνιου πόρου των συχνοτήτων.


Η Ελλάδα έχει έναν «θησαυρό» που αρνείται πεισματικά να τον εκμεταλλευτεί, με σύμμαχο της και την Τρόικα! Το φάσμα των συχνοτήτων, ένας σπάνιος δημόσιος πόρος  γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης χωρίς το δημόσιο να αντλεί  οφέλη από τη διαχείριση του. Για την ακρίβεια άλλοι πληρώνουν πολλά λεφτά, άλλοι λιγότερα και άλλο καθόλου! Για παράδειγμα οι εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης, Forthnet και OTE  έχουν καταβάλλει χρήματα για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της συνδρομητικής δορυφορικής τηλεόρασης και κάθε χρόνο πληρώνουν τέλη. Οι εθνικής εμβέλειας πληρώνουν ένα «ενοίκιο» της τάξης του 2% επί του τζίρου τους, (όταν δεν υπάρχουν εκλογές). Αντιθέτως δεν πληρώνουν  τίποτα  οι περιφερειακοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα, όπως και οι ραδιοφωνικοί αν και εκεί η αγορά είναι καταφανώς μικρότερη
 Το «έγκλημα» συνεχίζεται όμως  και από την Τρόικα, η οποία αποδέχθηκε την ελληνική εισήγηση πρώτα οι σταθμοί να εκπέμψουν ψηφιακά και μετά από ένα χρόνο να αδειοδοτηθούν, άρα και να πληρώσουν. Έτσι για παράδειγμα δίπλα στο Mega που πληρώνει για τις συχνότητες και έχει προσωπικό, αλλά δεν έχει άδεια, θα υπάρχει και ένας σταθμός που δεν διαθέτει τίποτα από όλα αυτά παρά μόνο ένα χαρτί από το ΕΣΡ που του πιστοποιεί πως μπορεί να εκπέμψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: