4.6.12

Οι φίλοι των ιδιοκτητών και οι συγγενείς των υπουργών

Το τηλεοπτικό μοντέλο των ειδήσεων πεθαίνει μαζί με το "μονόδρομο του Μνημονίου"

Πέφτουμε από τα σύννεφα διαρκώς. Είκοσι και πλέον  χρόνια μετά την ίδρυση της ιδιωτικής τηλεόρασης ανακαλύπτουμε τώρα πως ορισμένοι είναι υπάλληλοι συμφερόντων των ιδιοκτητών που ελέγχουν τα Μέσα. Πόσες ακόμη αποκαλύψεις μπορούμε να αντέξουμε;

Ένα από τα προβλήματα της λειτουργίας των Μέσων στην Ελλάδα είναι οι βραχίονες παρέμβασης που έχουν δημιουργήσει. Αποτελούνται από ανθρώπους που είναι σε θέση να πάρουν και να κωδικοποιήσουν την "πολιτική γραμμή", δηλαδή να καθοδηγήσουν το κοινό. Σ' αυτή τη "συγχορδία", μετέχουν καταρχήν οι διευθυντές των τηλεοπτικών σταθμών που είτε είναι φίλοι των υπουργών και διορισμένοι σε φορείς που τελούν υπό την επιστασία του κράτους, είτε απλώς  "εργάζονται" απευθείας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Μετά είναι οι πολιτικοί συντάκτες, οι οποίοι μετέχουν σε πρωινούς καφέδες και βραδινά δείπνα . Είναι οι "σκεπτόμενοι δημοσιογράφοι, ενταγμένοι σε πολλά συστήματα εξουσίας, πολιτικά, οικονομικά, τραπεζικά και πάντα διαπλεκόμενα.  Σημειωτέον πως πολλοί από αυτούς έχουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα, ή σε "δηλητηριώδες" ιδιωτικό.  Την "ισχυρή ομάδα" ολοκληρώνουν οι συγγενείς των υπουργών, οι οποίοι μιλούν από την τηλεόραση και κρίνουν τους άλλους γι' αυτά που κάνει ο αδελφός ή ο σύζυγός τους. 


Το μοντέλο αυτό είναι παρωχημένο για ένα πολύ απλό λόγο. Διότι, όσα και αν είπαν την τελευταία διετία επί Μνημονίου, δεν επαληθεύτηκαν. Διευθυντές, ιδιοκτήτες και στελέχη απλώς έπεσαν έξω σχεδόν σε όλες τους τις εκτιμήσεις. Κι αυτό γιατί λειτούργησαν ως "Μουτζαχεντίν" του συστήματος χωρίς να αφήσουν περιθώριο στη διατύπωση της γνώμης που έλεγε πως το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος ή πως έρχεται ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή στην Ευρωζώνη, ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η Ελλάδα. Εφαρμόστηκε και στη χώρα μας το γερμανικό μοντέλο της Bild, όπου εν χορώ, (ακριβοπληρωμένοι) δημοσιογράφοι και (βαθύπλουτοι) πολιτικοί έβριζαν τους έλληνες.
Πρόκειται για πρωτοφανή επαρχιωτισμό, τμήμα μιας ολόκληρης προπαγάνδας βάσει της οποίας ένοχοι θα πρέπει να είναι μόνο οι Έλληνες, ασχέτως αν οι χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ισπανία και η Ιταλία, αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα από τη λειτουργία του Euro.

Απόρριψη της TV- Eνδυνάμωση του Internet  

Σε αυτή την τηλεοπτική τραγωδία, που είχε και κόστος και για τα οικονομικά αποτελέσματα των ίδιων των καναλιών, ως επιχειρήσεις,  απέκτησαν απήχηση άλλες μορφές ενημέρωσης, όπως το  Internet, με το  Facebook, το twitter, τα site, και τα blogs, οι ταινίες Catastroika και Debtocracy, νέα περιοδικά, συγκεκριμένες (λίγες) εκπομπές στην τηλεόραση και βιβλία. Πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία με συγγραφείς καθηγητές κι άλλους οι οποίοι δεν είχαν λόγο στην τηλεόραση, αφού μιλούσαν οι συγγενείς των υπουργών και οι φίλοι των ιδιοκτητών.

Και η επιστροφή στα βιβλία 

Στις εκδόσεις Πόλις, Λιβάνη, Πατάκη, Μεταίχμιο, Μελάνι, κ.α. , θα βρείτε ενδιαφέρουσες αναλύσεις από την πλευρά του Μνημονίου, του αντι-Μνημονίου,  ψυχρούς παρατηρητές και σοβαρά ανησυχούντες αναλυτές.  
Οι στρατευμένοι υπάλληλοι των συμφερόντων, δεν έχουν λόγο εδώ, διότι τα επιχειρήματά τους είναι μόνο τηλεοπτικά. Δηλαδή, φούσκα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: