17.4.12

Κυρίαρχη, χωρίς άδειες, η ιδιωτική TV στην Ελλάδα


Τα σκίτσα του Γιάννη Ιωάννου στο http://yannis-ioannou.com/

Ενώ η χώρα οδεύει σε μια κουτσή μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, η ετήσια έκθεση της η MAVISE , της βάση δεδομένων της ΕΕ για τα τηλεοπτικά κανάλια, Κάνει ειδική αναφορά στην πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ που απαγορεύει τις αλλεπάλληλες  παρατάσεις στη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς άδεια.  Καθεστώς που συνεχίζεται και με το σχέδιο που ενέκρινε η Τρόικα, η οποία και αποδέχθηκε την ελληνική σύμβαση, πρώτα να γίνει η μετάβαση και μετά να χορηγηθούν οι άδειες, μετά το Καλοκαίρι του 2013.

 Στην  έκθεση αναφέρεται πως το οι διατάξεις αυτές κρίθηκαν από το ΣτΕ αντίθετες προς την αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ισότητας, γιατί τιμωρεί εκείνους οι οποίοι, αν και έχουν υποβάλει αίτηση για άδεια, δεν έχουν δημιουργήσει ένα τηλεοπτικό κανάλι, σε αντίθεση με εκείνους που έχουν καταλάβει αυθαίρετα ένα συχνότητα και παράνομα δημιουργήσει ένα τηλεοπτικό σταθμό!
 Η ελληνική οπτικοακουστική αγορά χαρακτηρίζεται, αναφέρει η MAVISE, από την ισχύ των ιδιωτικών καναλιών σε σχέση  με την ΕΡΤ, με το Mega να βρίσκεται στην κορυφή με το 20,5% της θεαματικότητας. Στην Ελλάδα, αναφέρει κυριαρχούν τα επίγεια κανάλια τα οποία εκπέμπούν κυρίως αναλογικά, έχοντας το 80% των νοικοκυριών στη χώρα . Μόνο το 17% των ελληνικών νοικοκυριών ήταν εξοπλισμένα για την επίγεια ψηφιακή λήψη στο τέλος του 2010. Στην έκθεση γίνεται αναφορά στην προσπάθεια της ΕΡΤ  η οποία ξεκίνησε δεύτερο multiplex της (σε μορφή MPEG-4) τον Ιανουάριο του 2011, αλλά και στην  κοινοπραξία Digea που μεταδίδει τα επτά εθνικής εμβέλειας κανάλια, αλλά και περιφερειακά ή τοπικά κανάλια.

Η είσοδος του ΟΤΕ
Ειδική αναφορά  γίνεται και στη συνδρομητική δορυφορική τηλεόραση. Η Nova  έxει τον πρώτο ρόλο με 380.000 συνδρομητές το 2010,  με μεταδόσεις σε Υψηλή Ευκρίνεια, αλλά και υπηρεσία δορυφορικού Internetσε συνεργασία με τη Eutelsat. Ωστόσο όπως αναφέρει η έκθεση,  το μονοπώλιο της Multichoice Hellas  στη  δορυφορική συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα είναι πιθανό να αμφισβητηθεί  από τον ΟΤΕ ο οποίος και ελέγχεται κατά 40% από  τη Deutsche Telekom. Στην  ιντερνετική τηλεόραση γίνεται λόγος για την Hellas online με την Hol TV, τον ΟΤΕ με το Conn-x TV, την On Telecoms και τη Vivodi.  

"Σε κρίση η ΕΡΤ"

Η ΕΡΤ εξακολουθεί να βρίσκεται σε περίοδο κρίσης είναι η εκτίμηση της
MAVICE.  Μετά τις αλλαγές στη διακυβέρνηση που υιοθετήθηκε το 2010 και μετά τη συγχώνευση των ψηφιακών καναλιών Sport + και Σινέ + για να σχηματίσουν ένα μόνο κανάλι, τον Απρίλιο του 2011, ανακοινώθηκαν  νέα μέτρα εξοικονόμησης κόστους  ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο του 2011: το κλείσιμο της  ΕΤ1, τη μείωση  των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών και τις περικοπές του προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: