14.4.12

Άδειες στην TV αλά ελληνικά


Τα σκίτσα του Γιάννη Ιωάννου στο http://yannis-ioannou.com/



Ένα νέο μοντέλο αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, στην ψηφιακή τηλεόραση, διαμόρφωσε η κυβέρνηση Παπαδήμου.  Η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση εντάχθηκε στο Μνημόνιο 2, μετατρέποντας την προβληματική λειτουργία του συστήματος, ως αίτημα της Τρόικα.


Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του ψηφιακού εγχειρήματος.  Το πρώτο πως, οι σταθμοί θα εκπέμπουν σε λίγο καιρό  και ψηφιακά χωρίς να έχουν άδειες, παρατείνοντας το καθεστώς της ανομίας του 1989 και το δεύτερο είναι πως η άντληση των εσόδων από τις συχνότητες θα γίνει από τη διάθεση του ψηφιακού μερίσματος ως το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Στο σκέλος της τηλεόρασης, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα αναλάβει το σκέλος  της αδειοδότησης των παρόχων δικτύου, όπως είναι για παράδειγμα η Digea. Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών (πάροχοι περιεχομένου) που θα εκπέμπουν μέσα από τις διάφορες πλατφόρμες θα γίνει από το ΕΣΡ, μετά το Καλοκαίρι του 2013. Τους όρους για την προκήρυξη των αδειών των  παρόχων περιεχομένου θα τους καθορίσει ο υπουργός επικρατείας.

Τώρα μέχρι τις 6 Ιουλίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί  η διακοπή του αναλογικού σήματος από το Κέντρο εκπομπής Υμηττού και  οι σταθμοί να εκπέμπουν ψηφιακά. Αυτό σημαίνει πως, ως τότε όσοι θεατές βλέπουν τηλεόραση από το συγκεκριμένο κέντρο θα πρέπει να προμηθευτούν ένα νέο ψηφιακό δέκτη, με σύστημα κωδικοποίησης   MPEG 4, για να εξακολουθήσουν να έχουν σήμα.  Η ΕΡΤ φέρεται να είναι αντίθετη στη διακοπή του σήματος στις αρχές Ιουλίου με το επιχείρημα της μετάδοσης του  Euro 2012 και των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: