17.3.12

“Ναι” στα κανάλια, “όχι” στο πρόστιμο



Πρόταση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην κόντρα με τον ΟΤΕ, για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας κατέθεσε η Forthnet.  Η  νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας της  Επιτροπής Ανταγωνισμού που ορίστηκε για τις 26 Μαρτίου η  Forthnet και θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον του ανταγωνισμού στη συνδρομητική τηλεόραση σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την ελληνική οικονομία.

Η Forthnet  από την πλευρά της  προτείνει την άμεση αποδέσμευση των σταθμών εθνικής εμβέλειας που φιλοξενεί αποκλειστικά στο μπουκέτο της με αντάλλαγμα τη μή υποβολή προστίμου από την Επιτροπή. Αν γίνει δεκτή η πρόταση, τότε οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας θα ανέβουν απευθείας και στο μπουκέτο του  ΟΤE TV, με βάση τις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογράψει .
Οι επίμαχες συμβάσεις που κατήγγειλε ο  ΟΤΕ έχουν δύο μέρη, τη Multichoice, μέλος του ομίλου  Forthnet και τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, συνεπώς η Επιτροπή , σε μια τέτοια περίπτωση οι κυρώσεις θα απευθύνονται και στις δύο πλευρές με καταστροφικά αποτέλεσμα για τις εταιρείες. Στην ουσία της υπόθεσης βρίσκεται οι συμφωνίες αποκλειστικής μετάδοσης των σταθμών εθνικής εμβέλειας, από την nova, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων με τα μεγάλα στούντιο και τις λίγκες. Είναι αποκλειστικές και ως τέτοιες δημιουργούν υπεραξίες στις πλατφόρμες. 
Στην προκειμένη περίπτωση το αντάλλαγμα ήταν η δωρεάν μεταφορά του σήματος των σταθμών εθνικής εμβέλειας.  Η σύναψη των συμφωνιών έγινε όταν δεν λειτουργούσε ο ΟΤΕ  TV και η Multichoice  ήταν η μοναδική εταιρεία δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: