28.1.12

Η Επ. Ανταγωνισμού «παίζει μπάλα» Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η συνδρομητική τηλεόραση. Στις 13 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στην ολομέλεια η εισήγηση τ του μέλους της Αρχής,  Γιάννη Μπιτσούνη επί της καταγγελίας του ΟΤΕ σε βάρος της Forthnet. Το τι θα αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα προσδιορίσει την πορεία της αγοράς , αλλά ίσως και ποιος από τους δύο παίχτες θα επιβιώσει.

Η καταγγελία του ΟΤΕ  σε βάρος της Forthnet αφορά τις αποκλειστικές συμβάσεις της Forthnet με τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας για την αποκλειστική μετάδοση του σήματός του. Οι συμβάσεις αυτές συνάχθηκαν πριν από 3 χρόνια και λήγουν εντός του έτους. Ο ΟΤΕ δηλώνει πως με βάση αυτές τις συμφωνίες, δεν μπορεί να φιλοξενήσει  το πρόγραμμα των σταθμών εθνικής εμβέλειας στην πλατφόρμα του, και  να εξυπηρετήσει τους περίπου 10.000 πελάτες του, κατηγορώντας τη Multichoice για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης.

Οι συμβάσεις αυτές μεταξύ της Forthnet και των σταθμών εθνικής εμβέλειας (Mega, Ant1,κ.α.) έχουν μια πολύ σημαντική παράμετρο. Υπεγράφησαν αρχικά το 2006 και ανανεώθηκαν το 2009, όταν δεν υπήρχε άλλη ανταγωνιστική πλατφόρμα στη δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση και είναι ανταλλακτικές. Δηλαδή, η nova σε αντάλλαγμα για το περιεχόμενο των καναλιών μεταφέρει δωρεάν το σήμα τους σε όλη την Ελλάδα. Σε περίπτωση που θεωρηθεί καταχρηστική η συμπεριφορά αυτή τότε το πρόστιμο λογικά θα αφορά και τους δύο συμβαλλόμενους, δηλαδή τη nova και τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Ταυτόχρονα όμως αν ακυρωθεί  η σύμβαση αυτή τότε η nova θα αναγκαστεί να διακόψει τη δωρεάν μεταφορά του σήματος σε όλη τη χώρα.

1 σχόλιο:

than είπε...

Η σύμβαση που έχει υπογράψει η Multichice με τους τηλεοπτικούς σταθμούς δεν είναι μονοδιάστατη και αυτόνομη ως προς το κομμάτι της αποκλειστικότητας, αλλά αφορά μια συνολική σύμβαση συνεργασίας των 2 πλευρών, με συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Ειδικότερα από πλευράς σταθμών δόθηκε το πρόγραμμα τους και ο όρος της αποκλειστικότητας, ενώ από πλευράς Nova η φιλοξενία στην πλατφόρμα και η τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία, που εξασφάλισε τη μετάδοση του σήματος των σταθμών σε όλη την Ελλάδα. Αμα λοιπόν σπάσει αυτή η συμφωνία κινδυνέουν άνθρωποι να μείνουν οσυσιαστικά χωρίς τηλεόραση σε περιόδο "προεκλογική" και με τα γεγονότα να τρέχουν με τραγικούς ρυθμούς.