13.12.11

Πρόστιμο αν καθυστερήσει η ψηφιακή TV
Με πρόστιμο απειλείται η Ελλάδα από την Κομισιόν στην περίπτωση που δεν καταφέρει να κάνει ολοκληρώσει τις ψηφιακές τηλεοπτικές εκπομπές  ως το τέλος του 2012.  Στη δραματική κατάσταση των Μέσων και ειδικά των τηλεοπτικών σταθμών, έρχεται και η ευρωπαϊκή προειδοποίηση για όσα απέτυχαν να κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία 6 χρόνια.

Προ ημερών, το υπουργείο μεταφορών, κάλεσε εσπευσμένα τη ΕΡΤ και τη Digea, έχοντας λάβει την ευρωπαϊκή προειδοποίηση ,για να αποτιμηθεί η κατάσταση.  Η Ελλάδα λίγο πριν το τέλος του 2011, και την έναρξη του οδυνηρού 2012,  βρίσκεται ακόμη στη φάση της μετάβασης η οποία ξεκίνησε το 2007,  αφήνοντας ως τώρα μεγάλα κενά στην κάλυψη του τηλεοπτικού σήματος. Για άγνωστο λόγο δεν προχώρησε το σχετικό σχέδιο νόμου που ετοίμασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, και καθυστερούν μια σειρά από σοβαρά  βήματα που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
Το σημαντικότερο είναι πως λείπει ο τελικός ψηφιακός τηλεοπτικός χάρτης,  ενώ εκκρεμεί η αδειοδότηση των τηλεοπτικών (και των ραδιοφωνικών) σταθμών και δεν έχει θεσμοθετηθεί το ενοίκιο που θα πληρώνουν οι πλατφόρμες (Digea, ΕΡΤ) για τη μεταφορά του σήματος

Με  άλλα λόγια, ενώ το δημόσιο θα μπορούσε να αντλήσει έσοδα από τη διαχείριση συχνοτήτων των τηλεοπτικών σταθμών , όπως  π.χ. έγινε στην περίπτωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, τώρα είναι πολύ πιθανό να κληθεί να πληρώσει  και πρόστιμο. Ενώ θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει το πεδίο και να αρχίσει να έχει έσοδα από τους δεκάδες τοπικούς  τηλεοπτικούς σταθμούς ανά τη χώρα, αφήνει τους θεατές να είναι έρμαια στα τηλεπαιχνίδια με τις γραμμές 9011.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: