3.12.11

Τέλος, σε όσα ξέραμε, για τα media


Ο εφιάλτης δεν τελειώνει για τα Μέσα Ενημέρωσης . Ο πλέον παρεμβατικός κλάδος στη δημόσια ζωή είναι και από τους πλέον «άρρωστους». Οι στάσεις πληρωμών, οι απολύσεις, και μειώσεις των αποδοχών, μαζί με τα πρώτα λουκέτα σε ιστορικές εφημερίδες, όπως ο «Ελεύθερος Τύπος» από τη Γιάννα Αγγελοπούλου (επανακυκλοφορεί με άλλη ιδιοκτησία) , η «Απογευματινή», το ημερήσιο «Βήμα» φανερώνουν πως τα media χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς πλην αυτόν της ενημέρωσης.


Τώρα η πορεία της καθόδου είναι πολύ σκληρή, καθώς χάθηκαν μια σειρά από ευκαιρίες να αλλάξουν κατηγορία τα Μέσα. Τα χρήματα από το χρηματιστήριο δαπανήθηκαν προς άλλες κατευθύνσεις,  την ώρα που ο κλάδος γιγαντώθηκε εξαιτίας της διαπλοκής των επιχειρηματιών με την πολιτική εξουσία, με αφορμή διαφορετικά γεγονότα. Από το «πάρτυ» της Σοφοκλέους, έως και το «εθνικό όραμα» των Ολυμπιακών αγώνων. Και παρά το γεγονός ότι υπήρχαν τα χρήματα,  τα Μέσα ενημέρωσης και η πολίτική εξουσία εξακολούθησαν να λειτουργούν εξωθεσμικά.  Για παράδειγμα με το καθεστώς του βασικού μετόχου, η διατήρηση του καθεστώτος των επιστροφών , η μή χορήγηση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών αδειών η καθυστερημένη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, ακόμη και τα δώρα δημιούργησαν στρεβλώσεις και  δεν ξεκαθάρισαν την αγορά.

Τα Μέσα επέλεξαν να στηριχθούν περισσότερο στις τράπεζες και στις σχέσεις τους με διαφημιστές  και πολιτικούς και λιγότερο με το κοινό τους, και τώρα που αυτές οι πηγές στέρεψαν, δεν υπάρχουν άλλα ικανά έσοδα για να τα συντηρήσου. Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ σκληρό για τα Μέσα και τους εργαζόμενους, με προφανή τη συρρίκνωση του δημοσιογραφικού κλάδου. Όσα γνωρίζαμε ως τώρα, τελείωσαν.

2 σχόλια:

maltakias είπε...

Για αντίσταση απέναντι σε αυτά που ετοιμάζουν οι μεγαλοεκδότες στους εργαζομένους τους,ούτε κουβέντα κυρ-Βασίλη ε;

Βασίλης Κουφόπουλος είπε...

έχω γράψει αρκετές φορές τι μπορεί να γίνει στα media, πάρα το γεγονός πως είναι ένας άρρωστος κλάδος.Δεν είστε υποχρεωμένος να τα γνωρίζετε, αλλά ελπίζω πως λίαν συντόμως θα μπορέσω να τα δημοσιεύσω αναλυτικά.