5.11.11

Ποιος θέλει να κλείσει τα media;



Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα Μέσα, σχεδόν απόλυτα  εξαρτημένα από  τις πολιτικές εξελίξεις και τις …τράπεζες. Η Ελευθεροτυπία ψάχνει για νέο δάνειο, το Alter και η διαφημιστική Leo Burnett  εντάχθηκαν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα,  τηλεοπτικοί σταθμοί όπως το Mega αναζητούν τρόπους για την κάλυψη των ζημιών, επιχειρήσεις ΜΜΕ έχουν υψηλότατο δανεισμό ενώ το κύμα των απολύσεων εξακολουθεί να σαρώνει στην αγορά.
Το πρόβλημα είναι στη χρηματοδότηση, αφού η τραπεζική υποστήριξη, ως κανόνας ανάπτυξης των Μέσων, πλέον δεν προβλέπεται στη διαφήμιση. Επιπλέον,  δημιουργήθηκαν τεράστιες  τρύπες στην αγορά από τις «επιστροφές» των χρημάτων σε ένα στενό κύκλο προσώπων, έναντι των καταχωρήσεων που έβαζαν στα Μέσα. Ήδη η απόφαση της Publicis να  αναιρέσει   την καλοκαιρινή συμφωνία με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, περί  καταβολής των υποχρεώσεων της θυγατρικής της Leo Burnett δημιουργεί ένα νέο «κενό» στους προϋπολογισμούς των Μέσων της τάξης των 20 εκατ. ευρώ.
 Την ίδια ώρα η «Ελευθεροτυπία» αναζητάει , σε ένα νέο κύκλο συζητήσεων με τις ενδιαφερόμενες τράπεζες, ένα δάνειο, έχοντας απλήρωτους επί 3 μήνες περισσότερους από 800 εργαζόμενους, στους οποίους οφείλει περίπου 3,2 εκατ. ευρώ. Με το ερώτημα «ποιος θέλει να κλείσει την Ελευθεροτυπία», αυτή την Κυριακή κυκλοφορεί με μία έκδοση, με τα δύο της περιοδικά στην τιμή των 2 ευρώ, υποσχόμενη πως θα μιλήσει για το πρόβλημα δημοκρατίας που υπάρχει στο χώρο του Τύπου.
Απλήρωτοι παραμένουν και  οι εργαζόμενοι στο Alter, προχωρώντας σήμερα και αύριο σε νέες στάσεις εργασίας, χωρίς να διαφαίνεται φως στο βάθος του τούνελ.  Η ύφεση τώρα λειτουργεί ως ταφόπλακα για τα media, διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ σπατάλησαν χωρίς σχέδιο τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν, ενώ οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να ορίσουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο κανόνων λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: