25.11.11

Τρεις τράπεζες, τρεις μέρες απεργία




Μετωπική σύγκρουση εργαζομένων και ιδιοκτησίας στην «Ελευθεροτυπία». Μετά από υπομονή 4 μηνών, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στην εφημερίδα αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους, προχωρώντας σε μια διπλή κίνηση. Αποφασίζοντας να απεργήσουν και να μην κυκλοφορήσει το φύλλο το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, αλλά και να σταματήσει οι εμπορικές εκτυπώσεις πελατών της εκδοτικής εταιρείας.

Στη χθεσινή συνέλευση υπήρξε υψηλή προσέλευση και στήριξη της πρωτοβουλίας για την απεργία. Με ψήφους  160 υπέρ, 7 κατά και 6 λευκά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, την Παρασκευή  2  και το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου. Κατά συνέπεια, αν η κίνηση αυτή υιοθετηθεί από την ΕΣΗΕΑ δεν θα κυκλοφορήσει φύλλο Παρασκευής, Σάββατο, και Κυριακής. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο τυπογραφείο της Χ.Κ. Τεγόπουλος με ψήφισμα που κατέθεσαν στη γενική συνέλευση, δηλώνουν πως αν δεν λάβουν ένα μισθό ως το τέλος του μήνα και εγκαίρως το δώρο Χριστουγέννων θα σταματήσουν τις εκτυπώσεις των εφημερίδων «Δημοκρατία», «Espresso» και τα περιοδικά της ΙΜΑΚΟ.


Το παιχνίδι βέβαια για την εκδοτική εταιρεία δεν έχει τελειώσει, αν και υπάρχουν δυνάμεις που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση  Οι διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, με τις τράπεζες, Εθνική, Alpha Bank και  Πειραιώς συνεχίζονται και η επόμενη βδομάδα είναι κρίσιμη. Η επιχείρηση από τη μεριά της έχει περιουσία σε γη και ακίνητα  να υποθηκεύσει, όμως όπως εκτιμάται θα χρειαστεί και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.  Η ιδιοκτησία της εφημερίδας αν και  ελέγχεται για τις επιλογές της τα τελευταία χρόνια που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο, προσπαθεί την έσχατη στιγμή να βρει μια λύση που θα διατηρήσει την «Ελευθεροτυπία» στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: