13.9.11

*«Η μπάλα στη εξέδρα»!


«Η μπάλα στη εξέδρα»!
«Η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει σε μια ατελεύτητη μεταβατική περίοδο» που θα την καταδικάσει σε μια «επανάληψη της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στην αναλογική τηλεόραση εδώ και 20 χρόνια». Είναι απόσπασμα  της επιστολής παραίτησης του αντιπροέδρου της ΕΕΤΤ, Άγγελου Συρίγου , προς τον υπουργό μεταφορών. Ζητήματα καθοριστικά για τα ηλεκτρονικά media και την κινητή τηλεφωνία πάγωσαν” :  η μετάβαση της χώρας προς την ψηφιακή τηλεόραση, αξιοποίηση του «ψηφιακού μερίσματος», την αδειοδότηση των κεραιών και ο έλεγχο της ακτινοβολίας τους και  τα πάρκα κεραιών.
Το σχέδιο του Τ. Χυτήρη, ύστερα από επεξεργασία ενός εξαμήνου για την ψηφιακή τηλεόραση, “πάγωσε” και αίφνης ως μείζον ζήτημα από τον επόμενο υπουργό επικρατείας, Η. Μόσιαλο, προωθήθηκε η συρρίκνωση της ΕΡΤ, χωρίς να το ζητάει η Τρόικα, δίχως να υπάρχει καμία θετική επίπτωση στον προϋπολογισμό, και με την εταιρεία να είναι πλεονασματική κατά 27 ,8 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο! Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, που θα σήμαινε ξεκαθάρισμα του τοπίου με αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και την απομάκρυνση εκείνων που δεν πληρώνουν για το φάσμα,  και διανομή του ψηφιακού μερίσματος ανάμεσα σε media και τηλεπικοινωνίας, θα έφερνε έσοδα στο κράτος, νέα περισσότερα κανάλια, χαμηλού κόστους και υπηρεσίες που θα μπορούσαν να φέρουν οφέλη στην αγορά.
Αντιθέτως, ούτε αυτή η κυβέρνηση προχωράει  το ξεκαθάρισμα στις σχέσεις με τα ΜΜΕ, τα οποία αποδυναμώνονται διαρκώς και προχωρούν σε συνέχεις απολύσεις και περικοπές. Δεν ρυθμίζει ούτε το καθεστώς χρηματοδότησης από τη διαφήμιση, όπου η διάταξη των επιστροφών” έκανε πλούσια -χωρίς παραστατικά- μια ελίτ, ούτε ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με τον ειδικό φόρο τηλεόρασης, ο οποίος επανέρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: