16.9.11

Τέλος στην ΕΤ1 με τροπολογία!



 Σε λίγο καιρό οι τηλεθεατές δεν θα βλέπουν στις οθόνες τους την ΕΤ1, αλλά στη θέση της  το  ψηφιακό κανάλι Prisma+ και πχ υποτιτλισμένη τη σειρά  «Τρεις χάριτες» του Mega υποτιτλισμένη , για να παρακολουθούν οι κωφοί. Η κυβέρνηση χθες ενέκρινε το σχέδιο του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου, και με τροπολογία θα κλείσει την ΕΤ1 της κερδοφόρου ΕΡΤ, η οποία μεταξύ άλλων θα μεταδίδει και προγράμματα της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Το σχεδιαζόμενο  λουκέτο  λουκστην  ΕΤ1 ανοίγει το δρόμο σε ένα τηλεοπτικό ΣΔΙΤ. Είναι μια σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα , ενώ θα μεταδίδει ακόμη  τα προγράμματα της Εκπαιδευτική τηλεόρασης. Το prisma+ θα εκπέμπει και αναλογικά δημιουργώντας μια δεύτερη  πρωτοτυπία. Ενώ όλη η Ευρώπη προχωράει από την αναλογική στην ψηφιακή μετάβαση θα είναι το πρώτο ψηφιακό κανάλι που θα κάνει ένα βήμα πίσω και θα εκπέμπει αναλογικά στη συχνότητα της ΕΤ1 . Το σχέδιο, περιλαμβάνει ακόμη το κλείσιμο του ψηφιακού καναλιού Σινέ/Σπορτ+ της  «Ραδιοτηλεόρασης» περιφερειακών προγραμμάτων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, του 958 στη Θεσσαλονίκη και πομπών στα Μεσαία. Παράλληλα προγράμματα της ΕΤ1 (σειρές, εκπομπές, ντοκιμαντέρ) θα μετακινηθούν, στην ΕΤ3.

Το όφελος για τον πολίτη δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, ενώ δεν έχει προηγηθεί μια μελέτη για τη χρησιμότητα του εγχειρήματος. Η ΕΡΤ θα εξοικονομήσει  από τα λουκέτα το ποσό των 8,3  εκατ. ευρώ,  ενώ  το ανταποδοτικό τέλος δεν θα υποχωρήσει άμεσα. Ωφέλεια για την ελληνική οικονομία δεν υπάρχει, αφού η λειτουργία της ΕΡΤ δεν επηρεάζει τον κρατικό προυπολογισμό. Ταυτόχρονα η ΕΡΤ δεν έχει, εξαιτίας του ανταποδοτικού, οικονομικό πρόβλημα, διότι χωρίς την ΕΤ1 θα είχε πλεόνασμα 57 εκατ. ευρώ και  με τα λουκέτα 60 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: