6.2.11

Αγγλικό πρωτάθλημα στη Μεγάλη Βρετανία... με nova


Αλλάζει ο χάρτης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από ένα μπαρ


 Τελικά ένα μπαρ αλλάζει τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Ευρώπη.  Θέταμε  το ερώτημα στις 15 Οκτωβρίου 2010 και η απάντηση έρχεται από το ευρωπαϊκό δικαστήριο . Η γενική εισαγγελέας κ. Juliane Kokott στην εισήγησή της στο ευρωπαϊκό δικαστήριο,  επί της ουσίας αναφέρει πως ένα μπαρ στη Μεγάλη Βρετανία μπορεί να έχει τη φθηνότερη, έναντι του BSKYB- συνδρομή της Nova και να μεταδίδει τους αγώνες της Premier League.  Η εισαγγελέας , θεωρεί πως πρέπει να καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης  για τις κάρτες πρόσβασης στη συνδρομητική TV, διαμορφώνοντας δυνητικά ένα νέο πεδίο.  Εάν η εισήγησή της γίνει αποδεκτή από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, όπου συζητείται η προσφυγή της  Football Association Premier League, τότε ο χάρτης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλάζει μια για πάντα, αφού οι κάτοχοι των δικαιωμάτων  πρέπει να διαπραγματεύονται κεντρικά για την πώληση τους με τα τηλεοπτικά δίκτυα.


Οι φθηνότερες κάρτες της nova

Στη Μεγάλη Βρετανία εδώ και καιρό τα μπαρ είχαν προμηθευτεί κάρτες πρόσβασης της Nova, για να προβάλουν τους αγώνες της Premier League  στους θαμώνες τους, πληρώνοντας λιγότερα χρήματα, έναντι του δικτύου του BSKYB.  H nova έχει τα δικαιώματα της Premier League, αλλά μόνο  για την Ελλάδα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν τα βρετανικά μπαρ ! Όπως αναφέρεται στην εισήγηση της εισαγγελέως «ορισμένες επιχειρήσεις εισάγουν κάρτες αποκωδικοποίησης από το εξωτερικό, εν προκειμένω από την Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις διαθέτουν σε χώρους εστίασης σε χαμηλότερες τιμές από την εταιρεία που έχει την άδεια μετάδοσης σε αυτήν τη χώρα».
Η FAPL  έκανε δύο νομικές κινήσεις , εντός Μεγάλης Βρετανίας για  «να θέσει τέρμα σε αυτήν την πρακτική»:  κατέθεσε  αγωγή κατά της χρήσης καρτών αποκωδικοποίησης προερχόμενων από άλλο κράτος ( «υπόθεση C-403/08»)  και πήγε στα δικαστήρια  την ιδιοκτησίας μιας  μπυραρίας, η οποία προέβαλλε αγώνες της Premier League με τη χρήση ελληνικής κάρτας αποκωδικοποίησης (υπόθεση C-429/08 ) Και στις δύο δίκες το High Court υπέβαλε στο Δικαστήριο σειρά ερωτημάτων ως προς την ερμηνεία του δικαίου της Ένωσης.


 
Οι προτάσεις της εισαγγελέως

Το βασικό επιχείρημα της εισαγγελέως κ. Juliane Kokott είναι πως «τα επίμαχα αποκλειστικά δικαιώματα συνεπάγονται κατάτμηση της εσωτερικής αγοράς σε επιμέρους εθνικές αγορές, που έχει ως αποτέλεσμα τον σοβαρό περιορισμό της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών».  Δηλαδή επί της ουσίας περιορίζουν τη δυνατότητα στο θεατή να παρακολουθεί φθηνότερα ποδόσφαιρο ή άλλο θέαμα από τα συνδρομητικά τηλεοπτικά δίκτυα . Το δεύτερο σημείο,  είναι η οικονομική εκμετάλλευση των αγώνων από την Premier League , η οποία «συνίσταται, κυρίως, στην είσπραξη της προβλεπόμενης συνδρομής για την απόκτηση καρτών αποκωδικοποίησης»  Η κ. Kokott θεωρεί  «ότι η εκμετάλλευση των επίμαχων δικαιωμάτων δεν θίγεται με τη χρήση ελληνικών καρτών αποκωδικοποίησης» για τις οποίες «άλλωστε προβλέπεται συνδρομή»». «Το κόστος της συνδρομής δεν είναι μεν τόσο υψηλό όσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά, κατά τη γενική εισαγγελέα, δεν υπάρχει κάποιο ειδικό δικαίωμα για τη διαφορετική τιμολόγηση των υπηρεσιών σε κάθε κράτος μέλος» θεωρεί  και υπογραμμίζει   πως η εσωτερική αγορά στηρίζεται στη λογική ότι οι διαφορετικές τιμές στα κράτη μέλη εξισορροπούνται μέσω των εμπορικών συναλλαγών».
Η εισαγγελέας κρίνει πως «η δυνατότητα εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων εκπομπής βάσει εδαφικής αποκλειστικότητας ισοδυναμεί με απόπειρα άντλησης κέρδους από την κατάργηση της εσωτερικής αγοράς» και  ως  «εκ τούτου, το ειδικό περιεχόμενο των δικαιωμάτων στις μεταδόσεις ποδοσφαιρικών αγώνων δεν δικαιολογεί την κατάτμηση της εσωτερικής αγοράς ούτε και τον σχετικό περιορισμό της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Περαιτέρω, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η γενική εισαγγελέας Kokott έχει τη γνώμη πως «ο συμβατικός περιορισμός της χρήσης των καρτών αποκωδικοποίησης στη χώρα προέλευσης μόνο για οικιακούς ή ιδιωτικούς σκοπούς, αλλά όχι για εμπορικούς σκοπούς, για τους οποίους προβλέπεται υψηλότερη συνδρομή, δεν δικαιολογεί εδαφικό περιορισμό της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών» Ωστόσο, θεωρεί πως «το οικείο κράτος μέλος μπορεί, καταρχήν, να προβλέπει δικαιώματα που να παρέχουν στους δημιουργούς τη δυνατότητα να αποκλείουν την παρουσίαση των έργων τους σε χώρους εστίασης».  Τέλος στο σκέλος  στο ερώτημα αν η «απευθείας μετάδοση, ποδοσφαιρικών αγώνων σε χώρους εστίασης θίγει το αποκλειστικό δικαίωμα της παρουσίασης στο κοινό προστατευμένων έργων σε επίπεδο πνευματικών δικαιωμάτων «η γενική εισαγγελέας διευκρινίζει ότι στο παρόν στάδιο εξελίξεως του δικαίου της Ένωσης δεν προβλέπεται προστασία δικαιωμάτων όσον αφορά την παρουσίαση εκπομπής στο κοινό χωρίς αντίτιμο».


Φθηνότερα και κεντρική ευρωπαϊκή διαχείριση;


Στην περίπτωση που το δικαστήριο υιοθετήσει την εισήγηση, όπως συνήθως συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων , που εξετάζει το δικαστήριο, τότε το ευρωπαϊκό παιχνίδι των δικαιωμάτων αλλάζει. Η απόφαση σε πρώτο επίπεδο επηρεάζει τις μεγάλες χώρες  της ΕΕ και τις ώριμες αγορές . Οι λίγκες, επί της ουσίας, δεν θα μπορούν να διαπραγματεύονται ξεχωριστά  τα δικαιώματα των πρωταθλημάτων για κάθε χώρα  τα δικαιώματα των αγώνων. Πλέον, η  FAPL δεν θα έχει συμφέρον να πουλάει  φθηνότερα. πχ τους αγώνες της Premier League στην Ελλάδα, διότι θα ξέρει πως οι κάρτες της nova θα διακινούνται ελεύθερα εντός Μεγάλης Βρετανίας. Συνεπώς σταδιακά τα εθνικά πρωταθλήματα θα επιλέξουν ενδεχομένως την κεντρική διαχείριση των δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα, οι πλατφόρμες θα πρέπει να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή πολιτική τους, καθώς  θα μπορούν να δεχθούν εσωτερικό ανταγωνισμό από άλλα δίκτυα που θα εκπέμπουν σε άλλες χώρες , αφού οι κάρτες τους θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα.

 Βασίλης Κουφόπουλος

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους! Ανήκουμε ή όχι η Ευρώπη τών 27,όπου μπορούν άνθρωποι,υπηρεσίες και καθε είδους εμπορικές συναλλαγές και προιόντα να διακινούνται ελεύθερα;Μακάρι,η απόφαση τού Ευρωδικαστηρίου,να αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς ανατροπών που έχουν να κάνουν (ΚΑΙ) μέ τίς συνδρομητικές τηλεοπτικές υπηρεσίες.Αποτελεί (η ΜΗ δυνατότητα τών απανταχού Ευρωπαίων πολιτών,να μπορούν ΝΟΜΙΜΑ,νά αγοράσουν συνδρομητικές υπηρεσίες-κάρτες και αποκωδικοποιητές-από έτερα κράτη),το τελευταίο "οχυρό",μιας κλειστής κάστας πολυεθνικών και αυτόκλητων "νταβατζήδων" τού τηλεοπτικού θεάματος,οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα απροσπέλαστο καρτέλ διαμόρφωσης τιμών καί διασυνοριακών περιορισμών,λες και πρόκειται εκείνος
ο Ευρωπαίος που θα προβεί σε ενός τέτοιου είδους αγορά,θα διαπράξει κάποιο έγκλημα εις βάρος τής Ευρωπαικής Ενώσεως,εάν γουστάρει-βρε αδελφέ-νά πληρώσει
ελεύθερα και νόμιμα συνδρομητικές υπηρεσίες από ένα τρίτο κράτος.
Είναι θέμα Δημοκρατίας (την οποία μάς στερούν ετσιθελικά,κάποιοι),μόνο καί μόνο για τήν πολλαπλασιαστική πώληση δικαιωμάτων σε σπόρ,ταινίες,ντοκιμαντέρ,ειδησεογραφικών καναλιών και ου τό καθ' εξής...ξεχωριστά στην κάθε χώρα.Πρέπει,δηλαδή,(με το ισχύον καθεστώς),να παρακάμψει κάποιος τη νόμιμη "οδό" και να αποκτήσει κάρτα και αποκωδικοποιητή (όχι τού κράτους που μόνιμα διαμένει),με "πλάγιες" και αναξιοπρεπείς διαδικασίες,ψευδόμενος ασύστολα σχετικά με τον τόπο κατοικίας του.Έλεος!Ας απαγκυλωθούμε-επιτέλους-από τό "Σιδηρούν Παραπέτασμα" στό οποίο μάς έχουν (για τόσες δεκαετίες) εγκλωβίσει!

Ανώνυμος είπε...

μας βλέπω στο μέλλον να βλέπουμε ΟΣΦΠ-ΠΑΟ μέσω SkyTv...πάντως αν το κάνουν αυτο τα κανάλια θα γίνει μέγαλος χαμος στο αθλητικο χρηματιστήριο. Μην ξεχνάμε την υπόθεση Μποσμαν που άνοιξε τον δρόμο για τους κοινοτικούς παίκτες με αποτέλεσμα να γίνεται οτι γίνεται