Μια νέα ισορροπία ανάμεσα στους επιχειρηματίες των Μέσων και το κράτος επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση στην εποχή της Ύφεσης και του ΔΝΤ. “Ό,τι υπήρχε στο παρελθόν δεν σημαίνει πως θα υπάρχει και σήμερα”, είπε μεταξύ πολλών άλλων πρώτη του ενημέρωση του προς τους συντάκτες ΜΜΕ, ο Τηλέμαχος Χυτήρης, “Σύμφωνα με την αρχή της κυβέρνησης , όπως την έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός υπάρχουν διακριτοί ρόλοι”, εξήγησε περιγράφοντας μια νέα πραγματικότητα . «Τη διαπλοκή, όπως την ξέρατε να την ξεχάσετε. Η κρίση μας οδηγεί σε μια τομή πηγαίνοντας σε ένα άλλο περιβάλλον».
Είναι στην πραγματικότητα ένα τέλος εποχής. Το κύριο κομμάτι της διαπλοκής όπως τη βάφτισε το 1993, με μοναδική ακρίβεια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετά από 17 χρόνια αντοχής και διαφόρους νόμους, περιορίζεται δραματικά και με κυβερνητική βούλα. Είναι μια σημαντική υποβάθμιση των Μέσων . Τα media αλλάζουν χαρακτήρα, λοιπόν χάνοντας μεγάλο μέρος της πολιτικής και κατά συνέπεια , της οικονομικής εξουσίας που κατέχουν. Στην επόμενη ημέρα είναι προφανές πως θα συμμετέχουν όλοι οι επιχειρηματίες, μαζί με λιγότερους σχολιαστές «σωματοφύλακές» και βεβαίως πολύ λιγότερους δημοσιογράφους σε μικρότερα συγκροτήματα. Αφού οι δουλειές του δημοσίου περιορίζονται, οι προμηθευτές του δημοσίου δεν φαίνεται πλέον να τα έχουν ανάγκη .
Πως όμως η κυβέρνηση- με την προϋπόθεση πως θα διατηρήσει την εξουσία- προσδιορίζει τη νέα πραγματικότητα των «διακριτών ρόλων»; «Η πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει στην ελεύθερη αγορά» είπε ο Τ. Χυτήρης. «Αυτό που μπορεί να κάνει η πολιτεία και θα το κάνει είναι υπερασπιζόμενη την ενημέρωση και τον πλουραλισμό είναι να παρέμβει στο χώρο τακτοποιώντας τα κακώς κείμενα, να διευκολύνει καταστάσεις» περιέγραψε το πεδίο , ο Τ. Χυτήρης προαναγγέλλοντας την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τα ΜΜΕ. Ειδικά για τη σχέση χρηματοδότησης, τραπεζών-ΜΜΕ- κυβέρνησης, που ίσχυε όλα αυτά τα χρόνια, η νέα αρχή είναι πως “δεν παρεμβαίνουμε στις τράπεζες και ούτε πρόκειται να παρέμβουμε”
Η τάση προς εκτεταμένες συγχωνεύσεις προκύπτει κι από την προσεκτική ανάγνωση του λόγου του κ. Χυτήρη «Λέγαμε πως υπήρχαν περισσότερα Μέσα από όσα σήκωνε ο τόπος» ενώ «ταυτόχρονα υπήρχε ένα άναρχο περιβάλλον». Κατά τον υπουργό «η κρίση οφείλεται στην πτώση των διαφημίσεων η οποία υπολογίζεται στο 40% και στην πτώση της κυκλοφορίας των εφημερίδων, σε συνδυασμό με τα δάνεια που έχουν συνάψει οι επιχειρήσεις των μέσων με τις τράπεζες τα οποία και βαραίνουν την κατάσταση». Οι τράπεζες έπαψαν να είναι πια γαλαντόμες» συμπλήρωσε εκτιμώντας πως «οι δυσκολίες θα συνεχισθούν το 2011 για τα Μέσα»
Αναφορικά με την ΕΡΤ κατά τον κ. Χυτήρη «η δημόσια τηλεόραση πρέπει να αποκτήσει χαρακτήρα διαφορετικός από την ιδιωτική τηλεόραση,» αποχωρώντας εντός 2ετίας από τη διαφήμιση, διατηρώντας όμως το ανταποδοτικό τέλος και προειδοποιώντας με «καταγγελίες» κατά όσων επιτίθενται σε αυτή τη μορφή χρηματοδότησης. Συνεπώς αν δεν υπάρξουν άλλες αλλαγές, από το τριπλό μοντέλο χρηματοδότησης (ανταποδοτικό τέλος, διαφήμιση , κρατικός προϋπολογισμός) η ΕΡΤ θα πρέπει να οργανώσει τη δομή της με τα 300 εκατ. ευρώ που εισφέρουν ετησίως οι πολίτες. Δεν είναι λίγα, αν και ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης θα ήθελαν να μειωθούν και αυτά .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου