12.9.10

Newsroom και απολύσεις


Ο χειμώνας ΔΝΤ πλήττει όχι μόνο τις μικρές , αλλά και τις μεγάλες επιχειρήσεις ΜΜΕ. Το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης του ΔΟΛ , περιέχει πολλές απολύσεις, κλείσιμο εταιρειών και αλλαγή του τρόπου παραγωγής. Κι όταν ο ισχυρότερος οργανισμός της αισθάνεται τόσο μεγάλη πίεση από τη μείωση της διαφήμισης και της κυκλοφορίας, τότε υπαρκτός είναι ο φόβος είτε για κλείσιμο και άλλων ομίλων ΜΜΕ ή ακόμη και για φαινόμενο τύπου ντόμινο.

Το πρόγραμμα των απολύσεων ήδη ξεκίνησε με το κλείσιμο των «Ελληνικών Γραμμάτων» και την απώλεια εργασίας περίπου 100 εργαζομένων, και την αναζήτηση εκδοτικής στέγης για αρκετούς σημαντικούς συγγραφείς . Στη συνέχεια η παρέμβαση θα γίνει στο διοικητικό προσωπικού του οργανισμού με στόχο την απομάκρυνση του 40% των 382 εργαζομένων. Στην τακτική του ο ΔΟΛ για να μην δεχθεί απεργίες και για να μην αντιμετωπίσει μέτωπο από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΠΗΕΑ, δηλώνει μέσω του Σταύρου Ψυχάρη, πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσιογράφων και πως έτσι θα παραμείνουν στην κυκλοφορία όλες οι εφημερίδες του συγκροτήματος. Παράλληλα , υιοθετεί το μοντέλο λειτουργίας των μεγάλων ομίλων του εξωτερικού , όπου μια το newsroom θα είναι ο υποδοχέας των ειδήσεων και των ρεπορτάζ των εργαζομένων του ομίλου. Τα στελέχη που θα εργάζονται εκεί θα αποφασίζουν για το, σε σο ποιο μέσο θα δημοσιευτεί το παραγόμενο δημοσιογραφικό υλικό. Στην Ελλάδα βέβαια, κυρίως λόγω του τρόπου παραγωγής των ηλεκτρονικών πυλών και εφημερίδων, αλλά και εξαιτίας της αποτυχίας του αντίστοιχου μοντέλου , το συγκεκριμένο εγχείρημα απέτυχε στην εφαρμογή. Αυτό συνέβη διότι επιβλήθηκε ως μηχανισμός μείωσης του κόστους, που είχε ως συνέπεια την καταστροφή των εφημερίδων. και όχι ως διαδικασία βελτίωσης των εκδοτικών προϊόντων.


Πρωτιά Σκάι

Πρώτος τερμάτισε στο τρίμηνο του Καλοκαιριού ο Σκάι με 12,2% (12,1%). Όπως προκύπτει από την έρευνα της Focus για την ΑΕΜΑΡ, δεύτερος είναι ο HOT FM με 8,4% (7,3%), τρίτος ο Ρυθμός με 8% (8,4%) τέταρτος ο NovaΣπορ FM με 7,8% (7,7%) και πέμπτη η Λάμψη με 7% (7,1%). Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο DJ με 6,8% (6,5%) ο Derti με 6,6% (7%) ο RED 6,3% (5,6%) η ΕΡΑ ΣΠΟΡ 6% (5,9%) και με 5,5% ο Μελωδία, ο Δίεση , και ο Real.



**Πρώτη και τον Αύγουστο η «SportDay» με μέσο όρο πωλήσεων 37.533 φύλλα, έναντι 23.255 του «Goal News» και 22.285 της «Εξέδρας» . Στα 22.260 ο «Γαύρος» , στα 22.104 φύλλα το «Φως» και με 19.534 ο «Πρωταθλητής».

**Πρώτη και στα φύλλα της Δευτέρας η «SportDay» με μέσο όρο πωλήσεων 33.596 φύλλα , έναντι 21.036 του «Φωτός» . Με 20.582 η «Εξέδρα» πέρασε στην τρίτη θέση , αφήνοντας το «Goal News» στην τέταρτη με 20.532. Στα 20.296 ο «Πρωταθλητής» και έκτος ο «Γαύρος» με 20.222

**Έναν αγώνα του πρωταθλήματος της Β' και της Γ Εθνικής ανά αγωνιστική ημέρα, ξεκινώντας από την αναμέτρηση ΠΑΣ Γιάννινα-Πανθρακικός, θα προβάλει το Conn-x TV . Ο ΟΤΕ εξασφάλισε και την αποκλειστική μετάδοση του συνόλου των αγώνων κατάταξης (play off – play out) μετά τη λήξη της κανονικής περιόδου.

Short Stories

Η εποχή των αλλαγών

Θα έχουμε και άλλες αλλαγές στον Τύπο καθώς πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό δέχονται προτάσεις για τη συμμετοχή τους σε εφημερίδες.** Πάντως ο ΔΟΛ ετοιμάζεται για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ίσως και εκεί να υπάρχουν εκπλήξεις.** Ως αρχισυντάκτης ελεύθερου στο «Βήμα» από τη διεύθυνση σύνταξης της «Ελευθεροτυπίας» ο Σήφης Πολυμίλης. Θα ακολουθήσουν, λένε στη Μιχαλακόπούλου και άλλες ποιοτικές μετεγγραφές, παρά τις περικοπές . **Από σήμερα , ξεκινάει , τη λειτουργία της η ηλεκτρονική εφημερίδα του συγκροτήματος , Real, στη διεύθυνση www.real.gr **Καταβλήθηκε μέρος του μισθού των εργαζομένων στο Alter για τον Αύγουστο. ** Στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά θα κάνει παρουσίαση προγράμματος , στις 20 Σεπτεμβρίου η Nova. Μέχρι τότε θα έχει υπογραφεί η σύμβαση με τη SuperLeague; Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση και τα μεγάλα media να είναι προ της κατάρρευσης μάλλον οι πρόεδροι των ομάδων δεν έχουν αξιολογήσει σε βάθος την πρόταση της Forthnet με τα 43 εκατ. ευρώ ετησίως. ** Με τη βαθιά ύφεση στην οποία εισέρχεται η χώρα , με τις διαφημιστικές να ζητούν έως και 70% έκπτωση , ο ειδικός φόρος , μάλλον μας αποχαιρετά. Από την άλλη πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει το σύστημα κατανομής της διαφήμισης στην τηλεόραση, όπου υπάρχει η υποψία του ολιγοπωλίου, αλλά και του τρόπου κατανομής της κρατικής διαφήμισης σε όλα τα ΜΜΕ. Το κράτος δηλαδή θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένας μεγάλος διαφημιζόμενος, που θα είναι σε θέση να ζητάει εκπτώσεις από τα media, και να κάνει καταχωρήσεις παντού. ** Το Grand Prix Ιταλίας έρχεται αυτό το σαββατοκύριακο με τέρμα γκάζι στον Alpha! Παρακολουθήστε σήμερα (14:20) τις κατατακτήριες δοκιμές και αύριο Κυριακή (14:15) τον αγώνα live. **Την επόμενη Δευτέρα (18.30, novasport2 ) , ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Στέλιος Γιαννακόπουλος, είναι φιλοξενούμενος του Λάμπη Ταγματάρχη στην εκπομπή «Τάδε Έφη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: