Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να είναι το «κλειδί» του χάρτη των τηλεοπτικών μεταδόσεων και για την περίοδο 2012-15. Εξαιτίας της απήχησης της ομάδας, της ισχύος που μεταδίδουν οι μέτοχοί της ΠΑΕ και του γεγονότος πως οι αγώνες του μεταδίδονται ελεύθερα, εξακολουθεί να είναι το «μήλον της έριδος» για 2+1 παίχτες: Τη Nova, τον ΟΤΕ και την ΕΡΤ(;).
Η πρώτη για προφανείς λόγους θέλει να ολοκληρώσει άμεσα ως το τέλος του μήνα τη συμφωνία με τη SuperLeague αναλαμβάνοντας έναντι ανταλλάγματος των υποχρεώσεων που είχε ο Σκάι , θέτοντας ως όρο να μην υπάρξουν δικαστήρια ή άλλες συγκρούσεις της αρχής με το κανάλι. Η Forthnet θέλει να προχωρήσει σε συνεργασία με ανταλλαγή αγώνων της SuperLeague με την ΕΡΤ για τη σεζόν 2010-11, οπότε και λήγει η συμφωνία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης με την ερυθρόλευκη ΠΑΕ. Μετά ο Ολυμπιακός μένει ελεύθερος Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα, η Forthnet συνομιλεί με την πλευρά του Σ. Κόκκαλη για την τηλεπικοινωνιακή συνεργασία με τη HOL, σε μια άλλη παράπλευρη προσπάθεια προσέγγισης του Ολυμπιακού, την πλειοψηφία των μετοχών του οποίου είχε ο επιχειρηματίας , πριν τις μεταβιβάσει στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.
Από την άλλη πλευρά ο ΟΤΕ γνωρίζει πως αν θέλει να αποτελέσει αντίβαρο στη Nova, πρέπει να αποκτήσει τα δικαιώματα του Ολυμπιακού, όπως έκαναν στο παρελθόν, η Alpha Digital, και αργότερα η ΕΡΤ. Η κρατική ραδιοτηλεόραση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, παραμένει στο στίβο των αθλητικών δικαιωμάτων με την εγγύηση του ανταποδοτικού τέλους. Ως τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θέλει να μεταδίδει τον Ολυμπιακό και την επόμενη 3ετία, εφαρμόζοντας το μοντέλο του ανταγωνισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, ή αν θα αποσυρθεί από το συγκεκριμένο πεδίο της SuperLeague . Είναι ζήτημα της πολιτικής της ηγεσίας...
Και το κόστος...
Μια πολύ σοβαρή παράμετρος είναι το κόστος για μια νέα συμφωνία. Η περίοδος 2012-15 , για την οποία θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις θα έχει βρίσκει την Ελλάδα , στην καλύτερη περίπτωση στην έξοδο από το κύριο μέρος του προγράμματος του ΔΝΤ, με μια κοινωνία που θα πλήττεται από ανεργία, χαμηλού μισθού και περιορισμένη κατανάλωση. Δεν είναι βέβαιο πως σε αυτό το τοπίο οι πλατφόρμες θα εξακολουθήσουν να σπαταλούν 40 εκατ. ευρώ την 3ετία για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
**ΠΑΟΚ-Άγιαξ στη Nova. Η Forthnet εξασφάλισε συνδρομητές της, τον επαναληπτικό αγώνα του ΠΑΟΚ με τον AJAX στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου του UEFA Champions League. Ο αγώνας θα προβληθεί στις 4 Αυγούστου, από το Νovasports1 (21.45).
**Απευθείας θα μεταδώσει αυτό το Σάββατο ο Alpha τις κατατακτήριες δοκιμές για τη F1 από το Χόκενχαϊμ. Ο σταθμός προσφέρει στους τηλεθεατές 6 μεταξοτυπίες πρωτότυπων έργων με θέμα τη F1, του ζωγράφου Κώστα Κωστούλα, στην αντίστροφη μέτρηση «F1 Countdown» του μεγάλου Κυριακάτικου αγώνα (14:15).
**Την καθιέρωση ετήσιου επάθλου στη μνήμη του δολοφονημένου Σωκράτη Γκιόλια ανακοίνωσε ο ΠΣΑΤ, θέλοντας «πάνω απ΄όλα θα διατηρήσει νωπή και άσβεστη την ασυμβίβαστη δημοσιογραφική στάση και συμπεριφορά του». Ο ΠΣΑΤ αναφέρει πως ο Σ. Γκιόλιας «περνάει στο πάνθεον του λειτουργήματος μας ως θύμα της παρανοϊκής ιδεολογίας κάποιων άρρωστων εγκεφάλων».
Short Stories
Λεφτά και σινεμά
Η ελληνική τηλεόραση δεν μπόρεσε ως τώρα να λειτουργήσει ως βιομηχανία και να επενδύσει στον κινηματογράφο, δαπανώντας χρήματα για την υποστήριξη των ταινιών. Εξαιρέσεις είναι η ΕΡΤ που γνωρίζει πως δεν είναι δυνατόν να μην εφαρμόσει το σχετικό νόμο και η Nova, επιλέγοντας τις ταινίες που θέλει, έχοντας την τελευταία 10ετία, περισσότερες από 85 συμπαραγωγές! Οι υπόλοιποι σταθμοί όμως δεν καταβάλουν το 1,5% επί του τζίρου τους που οφείλουν για την προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου, με το επιχείρημα πως ολοκληρώθηκε ποτέ η αδειοδότησή τους. ** Στο αδιέξοδο αυτό υπάρχουν δύο προτάσεις. Η πρώτη έρχεται από τους ιδιωτικούς σταθμούς και ζητάει την πλήρη κατάργηση της υποχρέωσης , σε αντιστάθμισμα της επιστροφής του ειδικού φόρου τηλεόρασης στο 20% ανά διαφήμιση. Η δεύτερη έρχεται από τον πρόεδρο του ΙΟΜ, Ρ. Μορώνη και είναι παραπλήσια με τα ισχύοντα στη Γαλλία, δηλαδή με τη χρηματοδότηση του κινηματογράφου μέσω μέρους του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ και με την επιβολή ενός μικρού τέλους της τάξης του 2-4% στην τηλεοπτική διαφήμιση, που θα υποχρεώνονται να αποδίδουν όλα τα κανάλια. Μάλιστα υπήρχε και πρόταση , από τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ Νέστωρα Κουράκη να ενσωματωθεί στη διαδικασία της ψηφιακής αδειοδότησης των καναλιών ειδική πρόβλεψη για καταβολή συγκεκριμένου ποσοστού ως ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής. **Γιατί έχουν σημασία όλα αυτά ; Διότι το επόμενο διάστημα με την ανάπτυξη των δύο μπουκέτων από τη Nova και τον ΟΤΕ, παράλληλα με το εγχείρημα της επέκτασης της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, εκείνο που θα είναι το ζητούμενο είναι το περιεχόμενο, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση οι ταινίες. Σε αυτό τον τομέα σοβαρότητα υπάρχει μάλλον μόνο από την πλευρά της Nova…
1 σχόλιο:
Δηλαδη η τηλεοραση θα βγαλει τα σπασμενα του κινηματογραφου ε...
Δημοσίευση σχολίου