23.6.10

Και απεργία και ματς!

Απεργία σήμερα στην ΕΡΤ από την ΠΟΣΠΕΡΤ και την ΠΟΕΣΥ για τους συμβασιούχους και τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Οι αγώνες του Mundial θα μεταδοθούν το βράδυ από ΝΕΤ και ΕΤ1 ύστερα από συμφωνία της διοίκησης με την ΠΟΣΠΕΡΤ , ενώ το πρωί επί δύο ώρες μεταδίδεται κάρτα που θα αναφέρεται στη μή υπογραφή της συλλογικής σύμβασης και την «ομαδική απόλυση» των 1.047 συμβασιούχων. Αν δεν υπάρξει διαφοροποίηση από την κυβέρνηση στα δύο αυτά μέτωπα τότε η ΠΟΣΠΕΡΤ σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ θα προχωρήσουν σε κυλιόμενες απεργίες


Η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της ζητάει την άμεση υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας , την «άμεση ανανέωση για ένα τουλάχιστον οκτάμηνο όλων των συμβάσεων έργου», «την κατάθεση, εντός τριμήνου, νομοσχεδίου που να καταργεί οριστικά το αίσχος των συμβάσεων ομηρίας και δουλείας, και την «κατάρτιση σύγχρονου οργανογράμματος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού και να κατοχυρώνει συμβάσεις εργασίας». Το ετήσιο κόστος των συμβασιούχων έφτασε τα 29.859.558 για το 2009, με το υψηλότερο κόστος να είναι στη γενική διεύθυνση ενημέρωσης (111.570.204 ευρώ) στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (6.465.442 ευρώ) στη γενική διεύθυνση τηλεόραση (4.736.619 ευρώ) και τη ραδιοφωνία (3.619.254 ευρώ).

Το προφανές είναι πως χρήματα υπάρχουν, καθώς το ανταποδοτικό τέλος το 2009 ανήλθε σε 302 εκατ. ευρώ . Για Ολυμπιακό και Ξάνθη θα διαθέσει 10 εκατ. ευρώ όπως αποφάσισε η προηγούμενη διοίκηση και 1,8 εκατ. ευρώ για το «Στην υγειά μας» όπως ενέκρινε πρόσφατα το ΔΣ που τοποθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πετυχαίνοντας μείωση κατά 31% όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του.

Οι κινήσεις Γερουλάνου

Στη Βουλή δύο νομοσχέδια αλλάζουν το τοπίο στην ΕΡΤ. Διατάξεις για τους συμβασιούχους υπάρχουν στα νομοσχέδια των υπουργών εσωτερικών και Πολιτισμού. Ο Π. Γερουλάνος διαχωρίζει τη θέση του προέδρου, την οποία θα την καταλάβει ο Θ. Παπαγεωργίου, από εκείνη του διευθύνοντος συμβούλου που θα διατηρήσει ο Γ. Γαμπρίτσος , ενώ καταργούνται οι θέσεις των Εντεταλμένων Συμβούλων , οι οποίοι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πλαισίωναν τον εκάστοτε πρόεδρο- διευθύνοντα σύμβουλο.
**Πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ στον Alpha για τις εκπομπές "Κους-κους το μεσημέρι" και "Δέστε τους" (3/3/2010) για εσφαλμένη σήμανση και παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας ανηλίκων. Το Mega «τιμωρήθηκε» με πρόστιμο 15.000 ευρώ για το τρέιλερ "dailyFiX".

**Διώξεις, για κακουργήματα και πλημμελήματα εναντίον 7 στελεχών της ΕΡΤ θα ασκήσει η εισαγγελέας Παναγιώτα Φάκου, αναφέρουν σχετικές πληροφορίες . Οι διώξεις αφορούν τη διαχείριση δημοσίου χρήματος σε εξωτερικές και μεικτές τηλεοπτικές παραγωγές.

**Την Τρίτη , στη γενική συνέλευση της SuperLeague θα συζητηθεί το μέλλον των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ο Σκάι ετοιμάζεται για την αποχώρησή του από την κεντρική διαχείριση και με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, θα πρέπει να κληθεί η Forthnet που έχει το δικαίωμα πρώτης αγοράς.

short stories

Μαύρες μέρες

Τις μέρες αυτές συνεχίζονται οι συζητήσεις για το μέλλον του Τύπου. Πέρα από την προσωπική στρατηγική του κάθε εκδότη που περιλαμβάνει (απελευθερωμένες) απολύσεις και περικοπές. Στο τραπέζι κατατίθενται ιδέες όπως η κατάργηση της έκδοσης της Δευτέρας και τις απογευματινές εφημερίδες, της αναστολής έκδοσης του δεύτερου ημερήσιου φύλλου κάθε συγκροτήματος και τη μετατροπή του σε εβδομαδιαίο, οι επιπλέον χρεώσεις για περιοδικά και δώρα, κ.α., αλλά και αλλαγές στον τρόπο διανομής των εντύπων. Όλα αυτά τα χρόνια οι περισσότερες εκδοτικές επιχειρήσεις απόλαυσαν τα οφέλη από την είσοδο στο χρηματιστήριο και διέθεσαν σε άγνωστη κατεύθυνση τα κεφάλαια τους, ενώ στη συνέχεια επιδόθηκαν σε ένα πρωταθλητισμό προσφορών (CD, βιβλία, DVD), αδιαφορώντας για το περιεχόμενο. Όλα αυτά πάντοτε σε ένα διαπλεκόμενο περιβάλλον με εκδότες που προμήθευαν το δημόσιο , αλλά και με πειρατικές εκδόσεις, με τίτλους σε εξωχώριες εταιρείες και εργαζόμενους που κυνηγούσαν τους μισθούς τους. Κανείς δεν θέλησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση και αρκούσε η κρίση που ξεκίνησε προ διετίας με τα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ, να αμφισβητήσει την πορεία των εκδοτικών επιχειρήσεων. Τώρα τις επιλογές αυτές πληρώνουν οι εργαζόμενοι, αρχικά όσοι αμείβονταν με μπλοκάκι και στη συνέχεια, όσοι είναι στο μισθολόγιο. Ο «ξαφνικός θάνατος» συγκροτημάτων και εργαζομένων είναι πιο κοντά , από ό,τι ποτέ. **Αποχαιρετά στο τέλος του μήνα τη διεύθυνση του Δευτέρου Προγράμματος η Μαργαρίτα Μυτιληναίου Υ.Γ. Βιβλίο εποχής : **αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη Τύπου της Focus. «Η χρονιά της ερήμου», αλληγορικό μυθιστόρημα του Πέδρο Μαϊράλ (μετάφραση Βασιλικής Κνήτου) από τις Εκδόσεις Πόλις για την Αργεντινή του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: