6.5.10

Παιχνίδια με τον ειδικό φόρο

Το μνημόνιο... εξάρτησης του ΔΝΤ με τη χώρα, πλήττει και την τηλεοπτική αγορά. Η επιστροφή του ειδικού φόρου τηλεόρασης σε ποσοστό 20%, μεταξύ άλλων πολλών φόρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα ..στέρησης προκαλεί την αντίδραση των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών . Αν τελικά περάσει η συγκεκριμένη διάταξη η τελική επιβάρυνση ανά διαφήμιση θα φτάσει στο 64%( Ειδικός φόρος 20% + αγγελιόσημο 21% + ΦΠΑ 23%=64%), ποσοστό που θεωρείται εξοντωτικό για την τηλεοπτική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επανεξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τη διάταξη καθώς οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών αφήνουν να εννοηθεί πως θα προχωρήσει σε απολύσεις στο 30% του προσωπικού. Η διάταξη αυτή φαίνεται πως αιφνιδίασε τους πάντες στην τηλεοπτική και διαφημιστική αγορά, αλλά δεν υπήρξαν επίσημες αντιδράσεις περιμένοντας να επικρατήσει η «λογική», όταν βέβαια κατεδαφίζεται το οποίο κοινωνικό κράτος δημιουργήθηκε στην Ελλάδα .

Πρόκειται για ένα φόρο που αρχικά ανερχόταν στο 30% και μειώθηκε σταδιακά από την κυβέρνηση Σημίτη στο 20%. Στη συνέχεια η κυβέρνηση Καραμανλή έλαβε την απόφαση και κατάργησε σταδιακά τον ειδικό φόρο με στόχο την ενίσχυση της τηλεοπτικής αγοράς. Η νέα διάταξη που επιβάλλει η κυβέρνηση Παπανδρέου, επαναφέρει το φόρο στο 20% σε κάθε διαφήμιση τον οποίο θα «εισπράττουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και αποδίδουν στο Δημόσιο με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος αυτών, μέχρι την εικοστή ημέρα κάθε μήνα, για τα έσοδα από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προηγούμενου μήνα.»
Υπάρχει όμως και μία άλλη εκτίμηση πως ο ειδικός φόρος της τηλεόρασης προορίζεται για να αντικαταστήσει τον πόρο του αγγελιοσήμου


Κίνηση ΕΡΤ για στιγμιότυπα

Παρέμβαση ΕΡΤ για την ώρα μετάδοσης των στιγμιότυπων. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης εξετάζει το ενδεχόμενο να καταγγείλει ως «παράνομη» η σύμβαση της διοργανώτριας αρχής με NetMed και Σκάι για τις ώρες μετάδοσης των στιγμιότυπων, θεωρώντας πως αντίκειται στους κανόνες του ελεύθερου αν ανταγωνισμού. Η ΕΡΤ , υπό το Γ. Γαμπρίτσο προφανώς θέλει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με τη SuperLeague , έχοντας ήδη έλθει σε συμφωνία με την Forthnet για τα στιγμιότυπα που μετέδιδε χωρίς άδεια.


**«Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει από τους δημοσιογράφους και μόνο την αλήθεια για όσα συνέβησαν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ. Η ομοσπονδία έλαβε την απόφαση για την αναστολή της απεργίας ύστερα από τα τραγικά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας.

**Στη διάθεση της γενικής συνέλευσης θέτει την παραίτησή του, το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τσαλαπάτης διαμαρτυρόμενος για «την πραγματοποίηση απεργίας σε μια τέτοια μέρα και την καθυστέρηση της αναστολής της». Η συνέλευση πραγματοποιείται την επόμενη Δευτέρα

**Σε διαγωνισμό για την «οικονομική αποτίμηση και στρατηγική αξιοποίησης του φάσματος στην Ελλάδα», μέσω της εξεύρεσης συμβούλου, προχώρησε το υπουργείο Υποδομών. Το έργο προϋπολογίζεται σε 120.000 ευρώ και επί της ουσίας ο σύμβουλος καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στα αιτήματα της κινητής τηλεφωνίας και τη Digea .



Short stories

Για μια ακόμη φορά τα ηλεκτρονικά Μέσα, μετέδωσαν δεκάδες πληροφορίες που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα με μοναδική πηγή τις αστυνομικές αρχές και όχι όλα όσα βίωσαν δεκάδες διαδηλωτές. Επίσης οι συνήθεις «σχολιαστές» επιχείρησαν να χρεώσουν - όπως έγινε και στη Βουλή, από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ- τις απώλειες των ανθρώπων στο ΚΚΕ και στο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν αρθρογράφοι που απροκάλυπτα υποστηρίζουν ακροδεξιές θέσεις, πολώνοντας το κλίμα , οραματιζόμενοι μια κάποια τελική αναμέτρηση. ** Οι ίδιες πένες όλο αυτό το διάστημα εκφράζουν ένα πρωτοφανές μίσος για τις κοινωνικές κατακτήσεις και το επίπεδο ζωής των ελλήνων περιφέροντας κάποια από τα συνήθη παραδείγματα από το δημόσιο τομέα την ίδια ώρα που ορισμένοι εξ αυτών αμείβονται από τα χρήματα που πληρώνουν, υπό τη μορφή τέλους, οι πολίτες. ** Όμως υπάρχει η αίσθηση , ίσως και σε πείσμα των διαφόρων μετρήσεων, πως αυτό το μοντέλο των δελτίων ειδήσεων με τους σχολιαστές είναι στην αρχή του τέλους τους, καθώς , η κοινωνία πληροφορείται με μεγαλύτερη ευκολία τα γεγονότα(συχνά και λανθασμένα) από το Internet, ενώ είναι ιδιαίτερα καχύποπτη στη γνώμη που κατασκευάζουν 30 πολύ καλά αμειβόμενοι δημοσιογράφοι. **Κατά τα άλλα, αύριο ο Σκάι μεταδίδει ζωντανά και αποκλειστικά τον πρώτο ημιτελικό του Final Four ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στις 19.00 και το δεύτερο ημιτελικό ανάμεσα στην Παρτιζάν και τον Ολυμπιακό στις 22.00. Το αποκορύφωμα του Final Four έρχεται την Κυριακή με τον μικρό τελικό στις 19.00 και τον μεγάλο τελικό στις 22.00. Ο Σκάι μεταδίδει το Final Four εκτός από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και από το www.woop.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: