4.4.10

Κι άλλη παράταση για ράδιο- TV

Παράταση στο χάος της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών ως το τέλος του έτους. Η κυβέρνηση , με διάταξη στο νόμο για τα δικαιώματα των μεταναστών, παρατείνει το καθεστώς λειτουργίας των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 , οπότε και πρέπει να εκδοθούν οι σχετικές προκηρύξεις για την αδειοδότηση της αναλογικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης .

Πρόκειται για μια έμμεση παραδοχή πως η πολιτεία δεν είναι σε θέση να χορηγήσει άδειες και γι΄ αυτό παρατείνει διαρκώς τις άδειες οι οποίες στην περίπτωση του ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής έληξαν το 2006 , ενώ οι πρώτες και οι τελευταίες που δόθηκαν για την τηλεόραση ήταν το ...1994. Όμως η αναλογική αδειοδότηση δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία πλέον , αφού ξεκίνησε- χωρίς σχέδιο φυσικά- η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση , η οποία χρειάζεται μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα για να ολοκληρωθεί.
Ήδη τα πρώτα προβλήματα κάνουν την εμφάνισή τους , καθώς η Digea χρησιμοποιεί δέκτες με σύστημα αποκωδικοποίησης MPEG 4, , ενώ η ΕΡΤ που ξεκίνησε νωρίτερα προτείνει το MPEG 2 . Και οι δύο φορείς επέλεξαν σύστημα αποκωδικοποίησης , δίχως να έχει εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπεται από το νόμο Ρουσόπουλου για τις τεχνικές προδιαγραφές τηλεοπτικού εξοπλισμού , δηλαδή η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμα την απόφαση αν θα χρησιμοποιεί το MPEG2 , ή το MPEG4 Για παράδειγμα το Καλοκαίρι όταν η Digea ξεκινήσει να μεταδίδει σήμα στην Αττική , όσοι έχουν δέκτη με MPEG2 και βλέπουν τα ψηφιακά προγράμματα της ΕΡΤ δεν θα μπορούν να βλέπουν τους εθνικής εμβέλειας σταθμούς !

Περιμένοντας το ...κράτος

Οι εκκρεμότητες είναι πολλές .Πρώτη και κύρια η έκδοση του οριστικού ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, το προεδρικό διάταγμα για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην διαδικασία αδειοδότησης, η προκήρυξη του αριθμού των αδειών εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας, ο καθορισμός οικονομικού ανταλλάγματος του δικαιώματος χρήσης της άδειας, αλλά και η τιμολόγηση από την ΕΡΤ των σταθμών εθνικής και τοπικής εμβέλειας που θα φιλοξενούνται στους διαύλους της ΕΡΤ. Ακόμη δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για αδειοδότηση επίγειας ψηφιακής συνδρομητικής τηλεόρασης ...


**Ως το τέλος του μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει η εφημερίδα του Σεραφείμ Κοτρώτσου στα περίπτερα από την εταιρεία «Citizen». Στο εκδοτικό εγχείρημα θα προστεθεί και η εφημερίδα "Go BET" , η οποία εξειδικεύεται στο στοίχημα.

**Σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι στον «Περιοδικό Τύπο». Μετά από δικαστική απόφαση , έλαβαν ένα μέρος της μισθοδοσίας τους, χωρίς ωστόσο να πάρουν το δώρο του Πάσχα. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η εταιρεία που εξειδικεύεται στην έκδοση σταυρολέξων οδεύει προς κλείσιμο.

** «Sport and New Media” (www.sportandnewmedia.com) είναι ο τίτλος της συνάντησης που οργανώνει ο όμιλος SportBusiness σε συνεργασία με το Northwest Regional Development Agency της Βρετανίας, στο Μάντσεστερ στις 21 Απριλίου 2010. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν το μέλλον της «κατανάλωσης» αθλητικών γεγονότων σε ζωντανή μετάδοση, κ.α.


<

Δεν υπάρχουν σχόλια: