1.4.10

Καταστρέφοντας τα media

Εξακολουθούν να είναι αρνητικά τα μηνύματα από την αγορά των ΜΜΕ. Τα αποτελέσματα του 2009 φανερώνουν τα προβλήματα μιας βιομηχανίας που διαπλέκεται και εξαρτάται από το κράτος. Μια αγορά , χωρίς άδειες, κανόνες, δίχως υποχρεώσεις που ισχύουν για τους άλλους πολίτες, με χρήματα από την κρατική διαφήμιση και το ανταποδοτικό τέλος , ή από τις τράπεζες που με τη διάθεση υψηλών κονδυλίων εξασφάλιζαν ανοχή , επί των παράλογων τελών που επέβαλλαν στους καταναλωτές πολίτες .

Επιπλέον οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ μπήκαν στο χρηματιστήριο και άντλησαν τεράστια ποσά για τα δεδομένα και της δεκαετίας του 1990 και μυθικά για τη σημερινή , τα οποία όμως με ελάχιστες εξαιρέσεις επενδύθηκαν στην αγορά . μετατράπηκαν σε καύσιμα για χρηματοπιστωτικά παιχνίδια . Για αυτή την κλοπή των χρημάτων του κόσμου κανείς δεν παρενέβη και καμία επιχείρηση Μέσων Ενημέρωσης δεν έδωσε λογαριασμό.

Το τελευταίο πλήγμα τόσο στα ΜΜΕ όσο και σε άλλους κλάδους της οικονομίας είναι η διάθεση των προσφορών από τις εφημερίδες, και μάλιστα με το ελάχιστο ΦΠΑ. Η απόφαση των εφημερίδων να διανείμουν ταινίες πρώτης κυκλοφορίας και η ακόλουθη προβολή τους δημιούργησαν σημαντικές ζημιές , αφού η πρώτη θέση της κυκλοφορίας στον κυριακάτικο Τύπο άρχιζε να στοιχίζει ιδιαιτέρως ακριβά . Και επειδή ο κατήφορος δεν έχει πάτο, μετά τα DVD οι εφημερίδες άρχισαν να προσφέρουν και τις πρώτες κυκλοφορίες των καλλιτεχνών σε CD.

Στα αθλητικά media , το κόστος των δικαιωμάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου εκτινάχθηκε σε απαγορευτικό Το παράδειγμα του λουκέτου της Alpha Digital δεν συνέτισαν κανέναν , ενώ η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, να παίξει μπάλα με το ανταποδοτικό τέλος , συνέτεινε στο σημερινό αδιέξοδο.




"Πάγος" για το «8%»

Αναδίπλωση από το υπουργείο οικονομικών για τη διάταξη που έβαζε φωτιά στα ΜΜΕ και τις διαφημιστικές εταιρείες. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε στη Βουλή πως το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει εκ νέου τη ρύθμιση του νέου φορολογικού ν/σ που προέβλεπε παρακράτηση φόρου 8% για τιμολόγια άνω των 300 ευρώ Στη διάταξη προβλεπόταν από την 1η Ιουλίου 2010 παρακράτηση φόρου 8% στα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ που κόβουν οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών.


Η F1 για 2 χρόνια στον Alpha

Επιστρέφει στην ελεύθερη τηλεόραση η F1 . Συμφωνία για την προβολή των αγώνων της F1 για τα επόμενα δύο χρόνια έκλεισε ο Alpha . Η ...επανεκκίνηση της συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή του Πάσχα με τη μετάδοση του Γκραν Πρι της Μαλαισίας σε περιγραφή του Τάκη Πουρναράκη και του Πάνου Σεϊτανίδη . Ο σταθμός εξασφάλισε όλους τους live αγώνες και τα Γκραν Πρι, αγοράζοντας εκ νέου τα δικαιώματα του δημοφιλούς αθλήματος .

**Τους πομπούς 6 παράνομων τηλεοπτικών σταθμών και ενός ραδιοφωνικού εντόπισε και κατέβασε η ΕΕΤΤ στο Αιγάλεω , με τη συνδρομή της αστυνομίας και της εισαγγελίας . Οι σταθμοί μετέδιδαν πορνογραφικό υλικό και διαφημίσεις με τηλεφωνίες γραμμές υψηλής χρέωσης , χωρίς να διαθέτουν κάποιο διακριτικό τίτλο
**Ζημιές προ φόρων 18,237 εκατ. ευρώ εμφάνισε το 2009 η Χ. Κ. Τεγόπουλος , έναντι κερδών προ φόρων 64 εκατ. ευρώ, λόγω της πώλησης του 70% της «Χρυσής Ευκαιρίας». Ο τζίρος της εταιρείας το 2009 ανήλθε σε 78 εκατ. ευρώ το 2009, από 84 εκατ. ευρώ το 2008.



Short Stories
«Αυτό που απομένει να δούμε και στο χώρο των ΜΜΕ , είναι α) πόσο ανώμαλη θα είναι η προσγείωση και με τι κόστος για ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά και β) πόσο η κυβέρνηση και το κράτος θα επιβάλλουν κανόνες και νόμους έτσι ώστε να βγούμε τουλάχιστον από την κρίση με έναν μικρότερο, αλλά και πιο υγιή κλάδο», γράφει για την κρίση που έρχεται και στα media, ο διευθυντής της «Καθημερινής», Α. Παπαχελάς. ** Από τη συζήτηση για τη βία στα γήπεδα λείπουν οι αναφορές στα άθλια πρωτοσέλιδα, στις οπαδικές τηλεοπτικές εκπομπές , στα μαθήματα τηλεδιαιτησίας, σαν κανείς να μην θέλει να αναφερθεί στο μηχανισμό της φανατικής προπαγάνδας που παράγουν εξαρτώμενοι από τους προέδρους δημοσιογράφοι και επιχειρήσεις media. Στόχος τους, να μην αλλάξει τίποτα, να μην πηγαίνει άνθρωπος στο γήπεδο εκτός από τους «στρατούς». ** «Λαλίστατοι» διάφοροι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων για την μή ανανέωση 1 δημοσιογράφου, ως προσωπικό ειδικών θέσεων στην ΕΡΤ. Μεγάλη η σιωπή τους , επί των θεμάτων των 1.200 συμβασιούχων της ΕΡΤ σήμερα , των χθεσινών 40 απολυμένων του Ελεύθερου Τύπου και του City , ή των μετέπειτα απολυμένων του Βήμα FM .Προφανώς, η αντίδραση εξαρτάται με το που ανήκει ο «πελάτης- ψηφοφόρος»... ** Επίσης το ενδεχόμενο την προηγούμενη 5ετία να υπήρξαν «κομματικές προσλήψεις» εξετάζεται; **Νέα τάση οι ημίγυμνες αφίσες στους δρόμους που αποσπούν το ενδιαφέρον των οδηγών. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει το κατέβασμα των παράνομών πινακίδων, μετά το Πάσχα. **Η Ιωάννα Μάνδρου , ήδη συντάκτρια στην «Καθημερινή» νέο πρόσωπο στην τηλεόραση του Σκάι. **Ακούγεται πως μεγάλος σταθμός , μετακομίζει... σε άλλο σταθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: