29.4.10

Το ανταποδοτικό και οι συμβασιούχοι

Ο άσος στο μανίκι της κρατικής ραδιοτηλεόρασης ονομάζεται «ανταποδοτικό τέλος». Σε μια εποχή ύφεσης, λίγο πριν την έλευση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, η ΕΡΤ δεν «αγχώνεται» για να συγκεντρώσει έσοδα από τη διαφημιστική αγορά, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Το σταθερό της έσοδο από το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ (79,5% του κύκλου εργασιών ), η δε λειτουργία της , δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς μέσω των λογαριασμών τη ΔΕΗ, εισπράττει τα χρήματα που καταβάλλουν οι πολίτες, παράλληλα με τα 30-50 εκατ ευρώ, που λαμβάνει από τη διαφήμιση .

Το ζήτημα για την ΕΡΤ, με όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις είναι πως διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα... Σε αυτή τη δύσκολη εποχή που έρχεται η νέα της διοίκησης και η πολιτική ηγεσία , υπό τον Π. Γερουλάνο, καλείται να επαναπροσδιορίσει το περιεχόμενο και το κόστος λειτουργίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ως και σήμερα έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα όπως είναι το μέλλον των συμβασιούχων του κινητηρίου μοχλού της εταιρείας που κοστίζουν ετησίως 30 εκατ. ευρώ . Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΕΡΤ είναι υπέρ της παραμονής των συμβασιούχων στην εταιρεία, όμως η θέση του υπουργείου εσωτερικών είναι πως δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις, οπότε για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι είναι στον αέρα . Όμως δεν είναι οι συμβασιούχοι που απειλούν την εταιρεία , αλλά η ίδια η λειτουργία της . Δεκάδες χιλιάδες ευρώ χάνονται σε όχι μόνο στις αναθέσεις των εκπομπών, αλλά σε ταξίδια εκτός έδρας των υπαλλήλών , διαγωνισμούς, τηλεοπτικά δικαιώματα...



Επαναδιαπραγμάτευση με Ολυμπιακό;

Η προοπτική μείωση της διαφημιστικής δαπάνης, αλλά και η πρωτοβουλία του Σκάι να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τη SuperLeague , δημιουργεί νέα δεδομένα και στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκησης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη την επαναδιαπραγμάτευση των μεταξύ τους συμφωνιών που φτάνουν έως και τα 10,5 εκατ. ευρώ για την επόμενη τηλεοπτική χρονιά.


**Αλλαγές στο χώρο των παραγωγών. Η εταιρεία διαφημιστικών ταινιών, τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών πέρασε υπό τον πλήρη έλεγχο του Γιώργου Καμπέζα, ο οποίος και εξαγόρασε τα μερίδια των υπόλοιπων μετόχων.

**Εν αναμονή της προκήρυξης για τη θέση του προέδρου γενικού διευθυντή του ΑΠΕ. Μεταξύ των προσόντων που θα απαιτεί η προκήρυξη είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η κατοχή πτυχίου, ή 15ετής παρουσία σε διευθυντική θέση ΜΜΕ και η καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας.


**Συζήτηση με τίτλο «Το τέλος των εφημερίδων;» διοργανώνει το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου τη Δευτέρα 3 Μαΐου (11.00 π.μ.)
στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.


short stories

Σήμερα ο Γιώργος Γαμπρίτσος , πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ θα συναντήσει για πρώτη φορά τους δημοσιογράφους, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, έχοντας να απαντήσει, προφανώς σε πολλές ερωτήσεις για την κρατική ραδιοτηλεόραση. Ποιο είναι όμως το μέλλον της ;** Ο πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ του ΙΟΜ , Στέλιος Παπαθανασόπουλος, συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο για τη δημόσια τηλεόραση στην Ευρώπη , που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο καθηγητής υποστήριξε
ότι είναι λανθασμένη στρατηγική οι δημόσιοι φορείς να επενδύουν αποκλειστικά στα διαδικτυακά μέσα, καθώς με αυτή τη λογική δε θα προσφέρουν κάτι διαφορετικό από τα άλλα, με αποτέλεσμα σταδιακά να αμφισβητηθεί ο ρόλος τους. **Επεσήμανε δε, ότι είναι εξίσου λανθασμένη στρατηγική η δημόσια τηλεόραση να επενδύει σε συνδρομητικά κανάλια, αφού με αυτόν τον τρόπο αμφισβητείται το ανταποδοτικό τέλος που λαμβάνουν και ότι, αργά ή γρήγορα, δε θα υπάρχει δημόσια ή ιδιωτική τηλεόραση, αλλά τηλεοπτικές ή πολυμεσικές προτάσεις. Έτσι, σταδιακά θα αυξηθούν οι πιέσεις για την κατάργηση της χρηματοδότησης των δημόσιων φορέων από το ανταποδοτικό τέλος και τα χρήματα αυτά θα διοχετεύονται σε ένα κοινό ταμείο χρηματοδότησης για παραγωγή προγραμμάτων με στοιχεία της κοινωνικής υπηρεσίας από το οποίο θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν ανεξαρτήτως όλοι οι φορείς που προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες. **Η είσοδος στην ψηφιακή τεχνολογία δημιουργεί προκλήσεις και απειλές (π.χ., κόστος της ψηφιοποίησης, αύξηση κόστους προγράμματος, παράλληλη μετάδοση έως την τελική μετάβαση, απώλεια της θέσης τους στο τηλεχειριστήριο) αλλά παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: