21.1.10

«Μανία» με τη σάτιρα

Δεν πρωτοτύπησε το ΕΣΡ την περασμένη Τρίτη. Επέβαλλε πρόστιμο 20.000 ευρώ στον Alpha για την εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου, «Αλ Τσαντίρι Νιους» επειδή σε αυτή ακούστηκαν βωμολοχίες. Πιστό στην παράδοση που δημιούργησε η Αρχή , από το 2002 ως και σήμερα να εγκαλούνται οι σατιρικές εκπομπές , το ΕΣΡ πέτυχε να εφαρμόσει το δόγμα πως η σάτιρα έχει και όρια» πέτυχε με ψήφους 4-3 να επιβάλει πρόστιμο για τις εκπομπές του Λάκη Λαζόπουλου.
Το ΕΣΡ είναι μια ανεξάρτητη αρχή , η οποία τίθεται μόνο υπό τον έλεγχο της Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο πρόεδρος του Ι. Λασκαρίδης, βρίσκεται σε αυτή τη θέση από το 2002 έχοντας άλλα δύο χρόνια στη θέση αυτή , ενώ η θητεία 3 μελών ήδη έληξε.
Η σάτιρα είναι ξεχωριστό κεφάλαιο για το συμβούλιο. Η Αρχή για παράδειγμα εγκάλεσε το Alter επειδή ο Γ. Μητσικώστας σατίριζε την Ε. Παπαρίζου, το Σκάι για το Τ. Πανούση και τα «Ραδιενεργά Κατάλοιπα» και την ανάποδη ελληνική σημαία στην Τηλεοπτική Ελληνοφρένεια , το Δεύτερο Πρόγραμμα επειδή μετέδωσε το τραγούδι «Υβρεοπομπή» του Φ. Δεληβοριά. Ο έλεγχος του έχει επεκταθεί και σε προγράμματα όχι μόνο σατιρικά , αλλά που έχουν ομοφυλοφιλικά στιγμιότυπα όπως το φιλί μεταξύ δύο ανδρών που τιμωρήθηκε το Mega με πρόστιμο 100 χιλ. ευρώ.
Η σάτιρα ως στοιχείο της πολιτικής έκφρασης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της θεσπισμένης από το Συμβούλιο της Ευρώπης , ελευθερία της πολιτικής συζήτησης στα ΜΜΕ . Το χιουμοριστικό και σατιρικό ύφος, όπως προστατεύεται από το Άρθρο 10 της Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, επιτρέπει έναν μεγαλύτερο βαθμό υπερβολής αλλά και πρόκλησης, στο βαθμό που το κοινό δεν πλανάται ως προς τα γεγονότα.

Ειδήσεις
**Πριν τις 16 Απριλίου 2010 πρέπει να οριστούν οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ για ουσιαστικούς και καταστατικούς λόγους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συσπείρωση «Η πρόσκληση για τη σειρά των Γενικών Συνελεύσεων πρέπει να γίνει δημοσίως το αργότερο στις 27 Φεβρουάριου 2010» υπογραμμίζει

**Μαραθώνιο αλληλεγγύης για το δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής που χτυπήθηκε από το καταστροφικό σεισμό διοργανώνουν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου η τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο ΣΚΑΪ 100,3, ο RED 96,3, ο FREEDOM 88,9, ο Μελωδία 99,2, το skai.gr μαζί με τη UNICEF.

**Διπλή κυβερνητική παρουσία στο Internet. Εκτός από τον κεντρικό κόμβο διαλόγου και επικοινωνίας www.opengov.gr , ανανεώθηκε και το http://www.primeminister.gr/ στο οποίο οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με το γραφείο του πρωθυπουργού , Γιώργου Παπανδρέου

Κυκλοφοριακό στοίχημα
Με μικρές απώλειες (-2%) η αγορά των εβδομαδιαίων εφημερίδων προγνωστικών με μέσο όρο πωλήσεων 102.493 φύλλων . Η «Match Money» είναι πρώτη με 16.391 φύλλα κι ακολουθούν , η «Μπουκ» με 15.639το «Στοίχημα» με 15.520 , η «King Bet» με 13.262 φύλλα, η «1-2-Χ» με 11.588 , η «Προγνωσπόρ» με 10.240 φύλλα , η «Match Money Τρίτης» με 10.147, η «King Bet Τρίτης» με 6.669 και η «Χρυσή στήλη» με 3.037 φύλλα.

Short Stories
Ενίσχυση του πολιτικού ενημερωτικού ραδιοφώνου με πρόσωπα. Η νέα φόρμα είναι το talk radio και ο ΑΝΤ1 θέλει να επανέλθει στο χώρο με πρόσωπα όπως ο Γ. Ψαριανός, η Μ. Ζουμπουλάκη , ο Χ. Φερεντίνος, υπό τη διεύθυνση του Γ. Ταμπακόπουλου. Το δρόμο άνοιξε ο Real FM και ακολούθησε το Θέμα, δημιουργώντας μαζί με το Δ. Κοντομηνά το Θέμα FM. Ο Βήμα FM πάλι ως σήμερα διαφημίζει τηλεοπτικά πρόσωπα που έχουν ελάχιστη παρουσία στο πρόγραμμα του. **Στην Ελλάδα , η μάχη είναι για τον τρόπο κατανομής και τη διαφάνεια στο ανταποδοτικό τέλος, καθώς η ΕΡΤ είναι στο καθεστώς της τριπλής χρηματοδότησης. Κάθε νοικοκυριό καταβάλει 4,24 ευρώ υπέρ της ΕΡΤ, η οποία και συγκεντρώνει 299 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ έχει έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό , λαμβάνοντας και άλλα 50 εκατ. ευρώ από τη διαφημιστική αγορά. **Στην Ισπανία πάλι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημα τη διαδικασία διερεύνησης του νέου φορολογικού συστήματος για τη χρηματοδότηση του ισπανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού RTVE, όπως αναφέρει η έκδοση του ΙΟΜ, «Ενδιάμεσα».** Βάσει πρόσφατου νόμου τροποποιήθηκε το παλαιό καθεστώς, καταργήθηκαν οι διαφημίσεις και άλλες εμπορικές δραστηριότητες (τηλεπωλήσεις, υπηρεσίες κατά παραγγελία) της RTVE και αντικαταστάθηκαν τα έσοδα από αυτές τις πηγές με νέους φόρους που θα βαρύνουν τους τηλεοπτικούς οργανισμούς και τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς. Ο νόμος προβλέπει: α) φόρο 3% επί των εσόδων των εμπορικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών ελεύθερης λήψης και 1,5% για τους παροχείς συνδρομητικής τηλεόρασης β) φόρο 0,9% επί των εσόδων των παροχέων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και γ) 80% του υπάρχοντος φόρου για τη χρήση του ραδιοφάσματος, μέχρι του ύψους των 330 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: