23.10.09

Ξανά ζήτημα χρηματοδότησης της τηλεόρασης

Μετά τη Γαλλία και η Ισπανία. Η κυβέρνηση Θαπατέρο έλαβε την απόφαση για τον περιορισμό και τελικά κατάργηση των διαφημιστικών μηνυμάτων σ της κρατικής ραδιοτηλεόρασης , επαναφέροντας , όπως σωστά εκτιμά το ΙΟΜ , στην έκδοσή του «Ενδιάμεσα» το ζήτημα της χρηματοδότησης της τηλεόρασης μέσω διαφήμισης, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για δημόσια ή ιδιωτική.

Οι Ισπανοί αναλυτές σημειώνουν, ωστόσο, ότι η κίνηση Θαπατέρο δεν γίνεται «εκ συμπαθείας», αλλά για να «χρυσωθεί το χάπι» στους ιδιοκτήτες των ελεύθερων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Οι τελευταίοι αντιδρούν σε άλλη απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να επιτρέψει σε τρίτους, εκτός τηλεοπτικών επιχειρήσεων, να δραστηριοποιηθούν στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, προσφέροντας συνδρομητικές υπηρεσίες, αναφέρεται στην έκδοση του ΙΟΜ. Οι αποφάσεις της γαλλικής και ισπανικής κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό να βρουν μιμητές, καθώς το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα πολλών ευρωπαϊκών χωρών και της Κομισιόν, που πρόσφατα προέβη σε αναθεώρηση της Ανακοίνωσης του 2001 για το ρόλο της δημόσιας ραδιο-
τηλεόρασης στην ΕΕ. Μάλιστα, η Επιτροπή αναφέρει στην αναθεωρημένη Ανακοίνωση: «Παρότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορεί να ασκεί εμπορικές δραστηριότητες, αυτές δεν πρέπει να αποτελούν μέρος της δημόσιας υπηρεσίας».

Απ΄ την άλλη, οι ιδιωτικοί σταθμοί μέσω της πανευρωπαϊκής ένωσής τους, A.C.T., πιέζουν την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν την κατάργηση της διαφήμισης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Λόγος γι’ αυτή τη διεκδίκηση των ιδιωτικών σταθμών δεν είναι τόσο η οικονομική κρίση που περιορίζει τα διαφημιστικά έσοδα -αν και επιταχύνει τις εξελίξεις- όσο η αβεβαιότητα που δημιουργεί η σύγκλιση τηλεόρασης/ διαδικτύου, «εθίζοντας» τους χρήστες σε δωρεάν αναζήτηση περιεχομένου. Όλα αυτά κάποια στιγμή θα χτυπήσουν ως τσουνάμι και την Ελλάδα.

Ειδήσεις
Conn-x TV και δορυφορικά

Την επόμενη χρονιά σχεδιάζει το δορυφορικό του βήμα ο ΟΤΕ «Μέσα στο 2010 θα είναι <<στον αέρα>>, μέσω δορυφόρου, το πρόγραμμα που προσφέρει το Conn-x TV που σήμερα φθάνει στα σπίτια των συνδρομητών του επίγεια, με καλωδιακή σύνδεση», δήλωσε στο Sportsbiz ο εμπορικός διευθυντής του Conn-x TV, κ. Ηλίας Καβάγιας. Ο ΟΤΕ διαθέτει εδώ και λίγο καιρό την άδεια για παροχή δορυφορικών συνδρομητικών υπηρεσιών , μέσω της HellasSat

Νέα περιοδικά. Μετά το «Metropolitan» οι εκδόσεις Λιβάνη σήμερα κάνουν το επόμενο βήμα στο χώρο επανεκδίδοντας τα «Επίκαιρα», με διευθυντή το Σπύρο Τρίψα . Παράλληλα , η «Ελευθεροτυπία» κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα θα φιλοξενεί το πολιτιστικό «Κοντέινερ»

Σχέδια για την έκδοση καθημερινής κουτσομπολίστικης εφημερίδας έχει ο Θ. Αναστασιάδης το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το «Ποντίκι». Παράλληλα ετοιμάζει να ξεκινήσει την επόμενη βδομάδα ιντερνετική τηλεόραση, με άξονα την εκπομπή «Όλα».

Οι απολύσεις 3 δημοσιογράφων στο «Έθνος» προκαλούν την αντίδραση των εργαζομένων. Αυτή τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου στις 17.00 προγραμματίζεται συνέλευση όλων των συντακτών του «Έθνους» με την παρουσία των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ.

Big Stories
Στο «Floral» (δημιούργημα του Γ. Θαλασσινού -902, Μελωδία- και των εκδόσεων «Οξύ») είναι ένα νέο κατάστημα στην πλατεία Εξαρχείων στο ισόγειο της περίφημης Μπλε πολυκατοικίας , που φιλοδοξεί όπως και το «ΒΟΞ» των εκδόσεων Λιβάνη, να επαναφέρει την ισορροπία, σε μια από τις όμορφες και αδικημένες περιοχές της Αθήνας, προσφέροντας καφέ και βιβλία. Μάλιστα στο Floral προσφέρεται η «Lifo» και η Athens Voice» στην οποία αρθρογραφεί ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας Σε αυτό το σημείο της πόλης όταν παρουσιαζόταν το βιβλίο του Χ. Κάσδαγλη, συνελήφθη για πρώτη φορά μετά από τη Χούντα , ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου Μήτσος Παπαχρήστος μαζί με έναν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ένα δημοσιογράφο! Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από παρέμβαση του ίδιου του υπουργού , Μ. Χρυσοχοϊδη, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τους προσαχθέντες και στη συνέχεια ζήτησε την παραίτηση του αστυνομικού διευθυντή. Οι συλλήψεις έγιναν στο τέλος της παρουσίασης ενός βιβλίου, παραπέμποντας στην εποχή που οι χαφιέδες έστηναν αυτί στις παρέες , πριν και μετά τη δικτατορία για να ανακαλύψουν ποιοι είναι αριστεροί Αν μάλιστα ο Μήτσος Παπαχρήστος δεν ήταν σύμβολο της δημοκρατίας, από το γνωστό τηλεοπτικό σύστημα οι συλληφθέντες θα εμφανίζονταν από χούλιγκαν ως τρομοκράτες . Το μήνυμα είναι σαφές. Αν τα πρόσωπα δεν ήταν γνωστά, αν δεν ανήκαν στο Συνασπισμό, θα τα έτρωγε η μαρμάγκα ! Κι αυτό γιατί αυτή είναι η αντίληψη με την οποία κινείται η αστυνομία όλα αυτά τα χρόνια, εμποτισμένη με την ιδέα της χωροφυλακής, ενώ τα Εξάρχεια θεωρούνται περίπου κάτι σαν τη Λωρίδα της Γάζας, με πάνοπλους κρανοφόρους αστυνομικούς. Επιτέλους, λίγη κοινή λογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: