Το ζήτημα της αδιαφάνειας στα Μέσα ενημέρωσης επανήλθε στην ημερίδα που διοργάνωσε η «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» για τη διαφθορά . Ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι, Γιάννης Αλαφούζος χρησιμοποίησε μια σειρά από παραδείγματα.
Αναφέρθηκε στο νόμο Βενιζέλου υποστηρίζοντας πως «θέσπισε αδιαφανείς και παράλογους κανόνες για να χειραγωγήσει την αγορά και να εξυπηρετήσει συμφέροντα.» Έτσι για παράδειγμα , σύμφωνα με το Γ. Αλαφούζο. «Έκανε ένα δώρο στο εκδοτικό κατεστημένο με σκοπό να κάνει ασύμφορη την διαφήμιση στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, και για αυτό, απαγόρευσε ουσιαστικά την παροχή εκπτώσεων προς τους διαφημιζόμενους επιβάλλοντας φόρους και τέλη (51% τότε) στην αρχική τιμή, ενώ την ίδια στιγμή επέτρεψε στις εφημερίδες να διαχειρίζονταν ελεύθερα την τιμολογιακή τους πολιτική» Ακόμη ο ίδιος νόμος «επέβαλε ένα ιδιόρρυθμο ιδιοκτησιακό καθεστώς στους τηλεοπτικούς σταθμούς, με μέγιστη συμμετοχή 25%, φωτογραφίζοντας μια και μόνο πολυμετοχική τηλεοπτική εταιρία , στην οποία είχε παραχωρήσει άδεια και καθιστώντας αδύνατο, σε οποιονδήποτε άλλο να λειτουργήσει νόμιμα». «Αποτέλεσμα; Όλοι λειτουργούσαμε, έως το 2007, με «ψευδομετόχους» σε πλήρη και απόλυτη γνώση των εκάστοτε κυβερνήσεων» παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι
Απαντώντας στις επισημάνσεις του Γ. Αλαφούζου, ο Ε Βενιζέλος φέρεται να είπε μεταξύ άλλων , ότι «η διαφάνεια είναι κάτι που πρέπει να αποδεικνύεται ανά πάσα στιγμή. Δηλαδή στην περίπτωση της διαφάνειας , ο κιμάς κόπτεται παρουσία του πελάτη. Και πρέπει να κοπεί τώρα ο κιμάς» Ο Ε. Βενιζέλος στη συνέχεια εξήγησε πως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών έχει θεσπιστεί για να αποφευχθούν φαινόμενα ρεβανσισμού από την εκάστοτε επόμενη κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος, ενώ για τους νόμους σχετικά με τα ΜΜΕ τόνισε πως οι αναφορές του κ. Αλαφούζου ήταν μεμονωμένες και σημείωσε πως πολλές φορές μια κυβέρνηση έρχεται να διευθετήσει καταστάσεις που αποτελούν ουσιαστικά τετελεσμένα.
Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος: "Έχει, άρα, μεγάλη σημασία να βλέπουμε την ιστορία των φαινομένων και να βάζουμε τον εαυτό μας στο επίκεντρο της κριτικής και της αυτοκριτικής Διότι τα αιτήματα προκύπτουν μέσα από τις ανάγκες της αγοράς Και ξέρει και ο κ. Αλαφούζος πως πολλές φορές η Βουλή βρίσκεται αντιμέτωπη με τετελεσμένα γεγονότα τα οποία πρέπει να τα ρυθμίσει με τον α ή β τρόπο. Την ύπαρξη ενός σταθμού , τη μεταβίβαση ενός σταθμού , μια εισαγωγή στο χρηματιστήριο, τη συγκέντρωση ενός κεφαλαίου που πρέπει να αξιολογηθεί επωφελώς, παρά τις αρχικές υποσχέσεις του φυλλαδίου εγγραφής. Μια πολλή θεμιτή και λογική , αλλαγή πλεύσης , που πρέπει να ενισχύσει την ανεξαρτησίας μιας κυβέρνησης που έχει την ανάγκη από ένα ad hoc νόμο, ο οποίος πρέπει να ψηφιστεί από μία πλειοψηφία".
"Αν υπήρχε κάτι που μισούσε περισσότερο από τις συμμορίες των εργοδοτών , από τις ερωμένες των Ισπανών αριστοκρατών και από τους λαχειοπώλες (τους τελευταίους επειδή διέδιδαν την πίστη σ' έναν ψεύτικο παράδεισο) ήταν οι πουλημένοι δημοσιογράφοι: οι πιο πουτάνες από τις πουτάνες, που είχαν εισχωρήσει στο ευγενέστερο επάγγελμα του κόσμου". "Το ποδήλατο του Λεονάρντο" του Paco Ignacio Taibo II, σε μετάφραση Έφης Γιαννοπούλοy (εκδόσεις Άγρα) Μail επικοινωνίας: vaskoufo@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου