15.1.09

Η μητέρα όλων των τηλεοπτικών μαχων

ΕΛΛΑΔΑ

Με το Βασίλη Κουφόπουλο

Η μητέρα όλων των τηλεοπτικών μαχών διεξάγεται σήμερα στη SuperLeague, με διαμορφωμένα ήδη τα στρατόπεδα. Από τη μία πλευρά υπάρχει η ΕΡΤ, με την υποστήριξη και τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού και τη θέση του προέδρου της διοργανώτριας αρχής Κ. Πηλαδάκη. Από την άλλη πλευρά είναι η Forthnet που έχει κερδίσει το διαγωνισμό της Mondial τον οποίο και προκήρυξε η SuperLeague , ο Σκάι, που είναι ο πρώτος επιλαχών και ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός ο οποίος πιστεύει πως πρέπει να εκσυγχρονιστεί το σύστημα της διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων , προσαρμοζόμενο στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα .

Η ΕΡΤ έχοντας το πλεονέκτημα των 291 εκατ. ευρώ (ετησίως) του ανταποδοτικού τέλους θέλει 2 ακόμη αγώνες στο ποδοσφαιρικό Σαββατοκύριακο και τα Στιγμιότυπα της αγωνιστικής , άρα αναζητά και ένα μερίδιο από τους αγώνες που έχει ήδη η Forthnet , κι από την άλλη ο Σκάι, o οποίος έχει κάνει την τρίτη κατά σειρά , υψηλότερη πρόταση, έχοντας και την υποστήριξη του Παναθηναϊκό . Ο Σκάι έστειλε επιστολή προς τον υπουργό εσωτερικών , Π. Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της ΕΡΤ Χ. Παναγόπουλο.

Το κεντρικής φύσεως ερώτημα είναι αν υπάρχει ή όχι διαγωνισμός. Αν ναι τότε , Forthnet και Σκάι είναι τα δύο δίκτυα που αναλαμβάνουν τις μεταδόσεις . Αν όχι και ισχύει η προσφορά της ΕΡΤ , τότε δεν υπάρχει διαγωνισμός , άρα ούτε και τα 120 εκατ. ευρώ της Forthnet , διαλύεται η κεντρική διαχείριση και ο καθένας διαπραγματεύεται όπως εκείνος θέλει. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει...



Σκάι : Η ΕΡΤ εξασφαλίζει «αδιαφανώς δικαιώματα»

Η επιστολή του Σκάι, προς υπ. Εσωτερικών και την ΕΡΤ , υπογράφεται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλου του Σκάι , Γιάννη Αλαφούζος έχει ως εξής:

«Με λύπη μας πληροφορούμαστε ότι η κρατική τηλεόραση τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία (που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ιδιωτικών φορέων της τηλεόρασης) διαπραγματεύεται την απευθείας εκχώρηση σε αυτή των σχετικών δικαιωμάτων. Κρίνουμε πως για να διασφαλιστούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην ευαίσθητη αγορά της τηλεόρασης, είναι σκόπιμο να απέχει το κράτος, μέσω του ελεγχόμενου από αυτό φορέα , από κινήσεις που προσιδιάζουν σε αμιγώς επιχειρηματική δραστηριότητα γεγονός το οποίο δε συνάδει με την αποστολή της κρατική τηλεόρασης όπως αυτή προδιαγράφεται από το νόμο και το Σύνταγμα πόσο δε μάλλον δαπανώντας πόρους που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των σκοπών αυτών. Πολύ περισσότερο, η κρατική τηλεόραση δεν νομιμοποιείται να προβαίνει σε κινήσεις που δεν συνάδουν με τα χρηστά εμπορικά ήθη, προσπαθώντας να εξασφαλίσει αδιαφανώς δικαιώματα, ενώ δεν είχε έως σήμερα εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στον κλειστό διαγωνισμό. Επιφυλασσόμενοι όλων των νομίμων δικαιωμάτων μας



ΕΡΤ: Κέρδισε εταιρεία που δεν έχει άδεια

Η ΕΡΤ , είχε αμφισβητήσει και τον ίδιο το διαγωνισμό της Mondial , αλλά και το δικαίωμα της Forthnet να συμμετάσχει. Η ανακοίνωση της 13ης Οκτωβρίου 2008 μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: « Η ΕΡΤ Α.Ε. ως δικαιούχος δικαιωμάτων δυνάμει σχετικών συμβάσεων, επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος της και θεωρεί την Διακήρυξη πάσχουσα ακυρότητα, τουλάχιστον λόγω αοριστίας. Ωσαύτως, εκ δημοσιευμάτων πληροφορούμεθα ότι προσφορά για την απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων για μετάδοση εντός Ελλάδος, έχει υποβάλλει και εταιρεία η οποία δεν διαθέτει –προσωρινή έστω- άδεια εκπομπής τηλεοπτικού προγράμματος, γεγονός που καθιστά την προσφορά της για τα αντίστοιχα δικαιώματα τουλάχιστον προβληματική. Σε κάθε περίπτωση σας δηλώνουμε ότι η ΕΡΤ Α.Ε. θα επιδιώξει με κάθε νόμιμο μέσο την πλήρη αποκατάσταση οποιασδήποτε θετικής ή αποθετικής ζημίας υποστεί».


**Ναυαγεί η άνοδος του Γ. Παπουτσάνη στην γενική διεύθυνση της ΕΡΤ. Η φαίνεται κυβέρνηση φαίνεται πως τώρα κάνει πίσω , αν και προσέγγισε το δημοσιογράφο λίγο μετά την παραίτηση Ρουσόπουλου από το υπουργείο επικρατείας, και επανέλαβε την πρόταση προχθές.

ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ

Με τη Βασιλική Κοτζιά

Τίτλοι τέλους για το Prison Break

Τον προσεχή Μάιο θα πέσουν οριστικά οι τίτλοι τέλους για το Prison Break. Το Fox, επιβεβαίωσε ότι η σειρά θα ολοκληρωθεί με έξι επεισόδια που θα αρχίσουν να προβάλλονται στις ΗΠΑ στις 17 Απριλίου. Η τέταρτη σεζόν του Prison Break άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο και διακόπηκε προσωρινά το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τους παραγωγούς η αυλαία θα πέσει με ένα χορταστικό επεισόδιο διάρκειας δύο ωρών. Ίσως είναι καιρός τελικά, γιατί ακόμη και οι πιστοί οπαδοί της σειράς δηλώνουν ότι έχουν αρχίσει να «χάνουν τη μπάλα»..-

Ποδαρικό στο αμερικανικό switchover κάνει την Πέμπτη η πολιτεία της Χαβάης. Η γενέτειρα του νέου Πρόεδρου θα περάσει πριν από όλους το κατώφλι της ψηφιακής τηλεοπτικής εκπομπής για...οικολογικούς λόγους. Εκεί ζουν πολλά είδη πουλιών τα οποία αναπαράγονται κατά την περίοδο του Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή έχει προγραμματιστεί το switchover στις υπόλοιπες 49 πολιτείες. Πολλά δε από τα πτηνά φτιάχνουν τις φωλιές τους στις κεραίες της τηλεόρασης. Καθότι, λοιπόν, δεν μπορούν να υπαγορεύσουν στα πουλιά πότε θα γεννήσουν, οι ιθύνοντες αποφάσισαν να επισπεύσουν το switchover και να κάνουν νωρίτερα τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες για να μην ενοχλήσουν τους...φτερωτούς Χαβανέζους!

Όσο για τις άλλες Πολιτείες, το project Switchover δεν φαίνεται να πηγαίνει και τόσο καλά, με αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο αναβολής. Το κυριότερο πρόβλημα έχει να κάνει με το πρόγραμμα επιδότησης αποκωδικοποιητών, το οποίο έχει στερέψει από πόρους. Η άλλη δυσκολία έγκειται στην ενημέρωση, η οποία – παρά τις προσπάθειες και τις εκστρατείες - δεν έχει φθάσει και στους τελευταίους ‘rednecks’ της αμερικανικής υπαίθρου. Πάντως και η ίδια η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών εμφανίζεται διχασμένη ως προς το αν πρέπει να μετατεθεί χρονικά η μετάβαση ή όχι. Η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Obama.

Δεν υπάρχουν σχόλια: