7.11.12

Στο ΣτΕ για το ανταποδοτικό τέλος η ΠΟΣΠΕΡΤ




Τη ζωτική για τη βιωσιμότητα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης απώλεια των 75 εκατ. ευρώ από την υφαρπαγή του 25% του ανταποδοτικού τέλους υπέρ του ΛΑΓΗΕ, υπερασπίζεται η ομοσπονδία των εργαζομένων της ΕΡΤ που κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας να κηρυχθεί άκυρη η υπουργική απόφαση.


Η ΠΟΣΠΕΡΤ εγκαλεί μάλιστα στην επιστολή της προς τη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης  τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας ότι έχουν ευθύνες για την προστασία της αποστολής της ΕΡΤ και πρέπει να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης η πολυσέλιδη προσφυγή επικαλείται λόγους συνταγματικότητας, των κανόνων της Ευρωπαϊκής ένωσης για τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης καθώς και παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας. Επιπλέον καταδεικνύει πως η υπουργική απόφαση με την οποία η ΕΡΤ χάνει 75 εκατ. ευρώ των εσόδων είναι η γενική και αόριστη, παράτυπη και δημιουργεί κίνδυνο για τη συνέχιση της αποστολής της εταιρείας ως Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης.
Στην προσφυγή η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγράφει επτά λόγους για τους οποίους η υπουργική απόφαση πρέπει να κηρυχθεί άκυρη και το ποσό των 75 εκατ. ευρώ να επιστραφεί στην κρατική τηλεόραση. Επισημαίνει πως η απώλεια του 25% των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος δεν έχει ακόμη επιμερισθεί στον προϋπολογισμό του 2012, αναφέροντας πως ήδη δημιουργείται πρόβλημα στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Μεταξύ των λόγων που αναφέρονται  είναι  η παράβαση διάταξης του νόμου 1730/1987 για το σκοπό της ΕΡΤ για τον οποίο υφίσταται το ανταποδοτικό τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: