27.10.12

Και η Τρόικα υπόσχεται άδειες στην TV





Στο 3ο Μνημόνιο περνούνε οι τηλεοπτικές άδεις και το ψηφιακό μέρισμα. Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, πέρασε από το δεύτερο Μνημόνιο στα χέρια της Τρόικα,  η οποία ζητάει να γίνει αυτό που δεν έκαναν όλες οι κυβερνήσεις. Να ρυθμίσουν το τοπίο και να δοθούν οι άδειες στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα.


Σύμφωνα με το σχέδιο οι διαγωνισμός για τις οριστικές ψηφιακές  άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς πρέπει να διενεργηθεί το 1ο τρίμηνο του 2013 και  για το ψηφιακό μέρισμα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, το 2ο τρίμηνο. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι αυτή τη στιγμή πως το σημερινό ΕΣΡ δεν μπορεί να χορηγήσει άδειες, καθώς σύμφωνα με το ΣτΕ δεν έχει νόμιμη σύνθεση, ενώ ήδη έχει διαμορφωθεί το τοπίο ώστε εθνική εμβέλειας και περιφερειακοί σταθμοί να εκπέμπουν ήδη και ψηφιακά, παράλληλα με τη λειτουργία των παρόχων δικτύου (Digea, ΕΡΤ, κι άλλων μικρών) Παράλληλα  η Τρόικα «καίγεται για έσοδα και σπεύδει να παραχωρήσει το ψηφιακό μέρισμα στην εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, πριν και αυτές υποστούν τεράστιες ζημίες από την εκτεταμένη ύφεση.

Έτσι σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται ο αισιόδοξος στόχος  του διαγωνισμού για τη ραδιοτηλεοπτική μετάδοση το 1ο τρίμηνο του 2013 και  αντίστοιχος για το ψηφιακό μέρισμα το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους. Επίσης για πρώτη φορά γίνεται λόγος και για ψηφιακές ραδιοφωνικές συχνότητες. Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμος ο ψηφιακός χάρτης των τηλεοπτικών συχνοτήτων και τίποτα άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: